Over 900 elever får ikke lenger rettmessig svømmeundervisning

Over 900 elever vil ikke få svømmeundervisning mens Alfheim svømmehall pusses opp.

STENGT: Alfheim svømmehall er stengt på grunn av renovering fra 1. august til 1. november. Dette ødelegger svømmeopplæringen til syv skoler og drøyt ni hundre grunnskoleelever i Tromsø. Foto: Tom Benjaminsen 

pluss

Mandag 1. august stengte Alfheim svømmehall for renovering, og planen er at svømmehallen skal kunne tas i bruk igjen 1. november. Hele syv Tromsø-skoler bruker Alfheim til svømmeundervisning, og står nå uten opplæringsarena.

Over 900 elever fra Sommerlyst, Gyllenborg, Prestvannet, Fagereng, Bjerkaker, Workinnmarka og Steinerskolen mister derfor sitt rettmessige krav på svømmeopplæring fram til Alfheim svømmehall gjenåpnes.

LES MER: Kommuneoverlegen har purret på kommunen om å rette opp alvorlige avvik ved Alfheim svømmehall

– Svært uheldig for svømmeopplæringen

Hvilket innhold undervisningstimene med svømmeopplæring skal fylles med, er foreløpig uklart. Fagleder ved Prestvannet skole, Berit Grindstein, er blant skolelederne som stiller seg spørrende til hvordan tomrommet som følge av manglende svømmeundervisning skal fylles.

– Vi har ikke fått tilbud om noe alternativ fra kommunen, og denne situasjonen er selvfølgelig svært uheldig for svømmeopplæringen. Hvordan disse undervisningstimene i svømming skal tas igjen, vet jeg ikke. En mulighet er selvfølgelig å erstatte svømmetimene med annen kroppsøving, men gymsalen vår er allerede fullt belagt, sier Grindstein.

LES OGSÅ: Vil kjempe hardt for svømmebassenget

– Vi bor tross alt på en øy

Bjerkaker skole sliter også med manglende gymsalskapasitet. Fagleder ved Bjerkaker, Gry Eliassen, sier at skolen må være kreativ for å finne løsninger.

– All tidligere erfaring viser at det nok vil nærme seg jul før Alfheim åpnes igjen. Det er kun satt av 76 timer til svømmeundervisning i løpet av barneskolen, og det er svært viktig at barna får denne mengden læring. Vi bor tross alt på en øy. Jeg er spent på når badelandet står ferdig, og om dette uansett har stor nok kapasitet.

LES OGSÅ: Full uenighet om Tromsøbadet og Alfheim svømmehall

Forsømt i mange år

Tidligere Byråd for oppvekst, utdanning og idrett, og nåværende nestleder av utdanningskomiteen i Tromsø kommune, Brage Larsen Sollund, sier at svømmeundervisning har vært et forsømt kapittel i Tromsø i mange år. Sollund henviser til skolefaglig rådgiver i kommune, Mona Haugli, for ytterligere svar.

– Dette er selvfølgelig kritisk for skolene det gjelder, men alle svømmehallene er fullbooket. Vi må se på andre muligheter når det kommer til svømmeopplæring i denne perioden, sier Haugli.

Vil kartlegge mulighetene

– Flere av skolene vi har vært i kontakt med, har fått lite eller ingen informasjon fra kommunen, annet enn at Alfheim svømmehall er stengt i perioden fra 1. august til 1. november. Har kommunen sviktet i kommunikasjonen?

– Vi har ikke diskutert dette med skolene enda, men kommer til å kalle inn til et møte med rektorene, for å kartlegge hva slags muligheter vi har, sier Hauge, som foreløpig ikke har noen dato for nevnte møte, med bakgrunn i blant annet ferieavvikling.

Konfrontert med flere skolers manglende gymsalskapasitet, som en erstatning for svømmeundervisningen påpeker Hauge at man ikke trenger gymsal for å gjennomført alle utdanningsmålene i kroppsøving.

Videregående-elever til Stakkevollan

Steinerskolen tilbyr svømmeundervisning fra tredje til og med tiende klasse. Daglig leder og pedagogisk leder ved skolen har ikke hatt noen kontakt med kommunen, men tar forbehold om at dette kan ha vært forsøkt under ferieavviklingen.

Elevene ved idrettslinja på Tromsdalen VGS er de eneste som har fått innpass på Stakkevollan svømmehall, etter å ha mistet sine kalendertimer på Alfheim.