Sentrum: «Hvilke kommentarer har du fått,» spør sosionomstudent og leder i Tromsø Venstre, Aud Jektvik, medlemmene i kvinnediskusjonsgruppa «Den Selskabelige» på Facebook. Der har hun linket til en artikkel om fotograf Jess Fielders fotoprosjekt «Project: Self Love» der 17 ulike kvinner har skrevet ned noe en annen person har sagt til dem om kroppen deres, og som har hatt negativ innvirkning på selvtilliten.

Selv har Jektvik opplevd en rekke kommentarer som har gått på utseendet hennes. «Du ville vært nydelig om du tok av deg litt», «Man kan ikke gå i skjørt når man har så tykke ankler og legger» og «Man burde ikke ha så langt hår når det er så tynt» er bare noen eksempler.

– Folk kan generelt være litt teite når det gjelder å påpeke andre folks utseende. Hvorfor er vi så opptatte av å sammenligne de som er nær oss med andre? Hvorfor er vi så opptatte av å kommentere ting vi mener burde vært forbedret med andre, uten å ta hensyn til om det er et bevisst valg? Hvorfor er vi så opptatte av andre sitt utseende, spør hun.

Les også: Mener kommentarer varierer ut fra miljø, generasjon og livsstil.

Deler opplevelser

I tråden forteller en rekke andre kvinner om sine opplevelser med negativt ladede, eller direkte stygge utseende-kommentarer.

– Det var veldig vondt å lese historiene som folk delte i kommentarfeltet. Folk har blitt såret og lei seg og har kanskje til og med fått skadet selvbildet sitt varig av slike kommentarer. Jeg så også at det kanskje er enda mer vanlig enn jeg hadde trodd, sier Jektvik.

Selv om Jektvik selv opplever at hun ikke lenger tar til seg negative kommentarer like sterkt som hun gjorde da hun var yngre, kan hun fortsatt bli sjokkert over det folk får seg til å si.

– Jeg tror ikke folk er flinke til å si ifra at slike kommentarer sårer. Det merker jeg selv. En gang kom jeg ut fra en Narvesen med ei pølse i hånda. Tre unge gutter gikk forbi meg, målte meg med blikket og så sier han ene: «Ja, det der hjelper jo ikke akkurat». Og så hånflirer alle. Jeg sto igjen og tenkte: Hva skjedde nå? Jeg må da få lov til å spise pølse!?

Hun tror en del føler seg berettiget til å kommentere andres utseende, og plassere dem i kategorier.

– Enkelte vil gjerne definere deg som pen eller mindre pen – men hvem bestemmer egentlig det? Bestemmer man det alene? Er det relevant å fortelle folk hva man personlig synes om dem?

«Velmente råd»

Jektvik tror kvinner ofte diskuterer sine egen usikkerheter og sitt eget utseende med andre kvinner, og at det iblant kan ligge litt misforstått søsterskap i kommentarer.

– For eksempel kom en kunde bort til meg på en butikk en gang og sa at hun hadde hørt om en kjempebra slankekur som hun mente jeg burde prøve. Hun ville sikkert bare fortelle om noe som hun syntes hadde vært bra for henne, men jeg ble rasende. Ikke kom med slike råd hvis ikke folk spør. Folk er så klar over sine usikkerheter og «mangler» at man trenger ikke andre til å kommentere eller pirke i dem, mener hun.

– Kommentarer fra kvinner er ofte velment, men blir feil. Det er fordi vi har en del uskrevne regler – som for eksempel at tjukke damer skal gå i svart fordi de da ser tynnere ut. At tjukke damer ikke skal gå i mønster. At hvis man er for slank, så er man syk. At det er mindre pent og feminint for kvinner å ha kort hår enn langt. Det er så mange rare «regler».

– Tenk deg om

Etter at Jektvik startet diskusjonen har hun fått flere meldinger fra kvinner som har opplevd sårende kommentarer.

– Jeg tror at kommentarer som dette får en del til å legge bånd på seg selv. At selv om man burde gjøre som man vil, kle seg som man vil, sminke seg som man vil, ha den kroppen man har, så kvier en del seg for å gjøre noe utenom fordi alt som ikke er A4 eller standard blir slått hardt ned på.

Jektvik tror negative kommentarer på utseende rammer både menn, kvinner – og ikke minst transpersoner.

– Men menn får kanskje mer kommentarer som «idiot» og «tosk» – særlig i kommentarfelt. En del menn tror jeg også kan ha en ganske tøff lytehumor seg imellom, og det er nok mer sårende for en del enn man er klar over. Jeg tror det er et økende problem med kroppsfokus og utseendepress for menn også. Så kan man tenke på hvorfor menn i større grad flirer det bort – om de tar det som humor eller om de skjuler at de blir såret. Kanskje handler det om at kvinner i større grad oppdras til at man må være pene, sexy, feminine, velstelt. Vi skal sminke oss, barbere oss og følge motereglene.

Jektvik håper det å ha en diskusjon om emnet gjør at flere tenker seg om.

– Jeg ønsker meg at folk skal tenke seg litt om før de kommer med «komplimenter», og at de gir komplimenter som er oppriktige og som ikke inneholder et «men». Slutt før du kommer til «men»!