Boligprisene på landsbasis steg med 1,0 prosent i juli. De siste 12 månedene har prisveksten vært på 8,8 prosent. Ifølge direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge har boligprisutviklingen i juli vært sterk, drevet av en kraftig prisoppgang i Oslo (1,8 prosent) og Trondheim (1,0 prosent).

Les mer: Nå er det dyrere å kjøpe i borettslag (iTromsø Pluss)

Økt tilbud

Prisutviklingen i de fleste av landets øvrige regioner viser nedgang, noe som ifølge Dreyer er normalt.

– Nullvekst i Tromsø i juli er som forventet. Selv om det selges boliger, er juli en rolig måned. Det er sjelden vi ser vekst i boligprisene i juli, men det til tross, vi har solgt flere boliger i år enn i fjor og ligger godt foran budsjett, sier direktør Kristin Amundsen i Eiendomsmegler 1.

(Saken fortsetter under bildet.)

forventet: Direktør Kristin Amundsen i Eiendomsmegler 1 er ikke overrasket over nullvekst i boligprisene i juli, men sier det er rift om spesielt to- og treromsleilighetene.

I juli i fjor hadde Tromsø en boligprisnedgang på 0,7 prosent. Tilbudet på boliger er større i år enn i fjor. Per 31. juli i fjor var det 937 boliger for salg, mens tilsvarende tall for i år er 972.

I juli i fjor var det 87 boliger for salg, mot 73 i fjor.

Les også: Her står over tusen studenter i boligkø

Privatvisning

Nullveksten i år forklarer imidlertid ikke hele prisbildet i Tromsø. For de fleste boligtyper økte prisene, mens én dro ned.

– Det som ble omsatt av boliger i juli gikk for høyere pris enn fjoråret, som tomannsboliger, rekkehus og leiligheter. Eneboliger isolert sett, trakk ned i juli. Det dreier seg om store, dyre boliger i 8 til 10 millioner kroners klassen.

Interesse for to- og treromsleiligheter er spesielt stor. Eiendomsmegler 1 opplever å bli nedringt på enkelte salgsobjekter de legger ut. Spesielt stor har interessen for en bolig i Idunveien 9, i nærheten av UiT–Norges arktiske universitet, vært.

– Her har megler allerede hatt seks privatvisninger før den offisielle visningen som skal være på mandag. Det har vært to kunder som har kommet med fly fra Oslo, fra Bodø og Kristiansund for å se på denne leiligheten, sier Kristin Amundsen.

Les også: To uker før semesterstart har Silje (19) ingen anelse om hvor hun skal bo (iTromsø Pluss)

Over prisantydning

Eiendomsmegler 1 solgte en leilighet i Skippergata 19A i juli med en prisantydning på 2.590.000 kroner. Etter budrunden ble den solgt for 2.950.000 kroner, altså 360.000 kroner over prisantydning. Dette tror Amundsen det blir mer av i tiden fremover.

– Det blir spennende å se hva som skjer nå i august, etter at ferieavviklingen er over. Da tror jeg vi vil se at to- og treromsleilighetene vil gå betydelig over prisantydning. Til dem som skal selge to- og treromsleiligheter vil jeg si, markedet er der nå.

(Saken fortsetter under bildet.)

budrunde: Etter en budrunde ble en leilighet i Skippergata 19A solgt for 360.000 kroner over prisantydning.

Hun beskriver boligmarkedet i Tromsø som godt og velfungerende, og at selv om det selges boliger til langt over prisantydning, går også noen boliger til under prisantydning.

Les også: Denne appen gir svaret på det mest stilte spørsmålet på boligvisninger (iTromsø Pluss)

Mindre prisvekst

– Av alle de boligene vi solgte i Tromsø i juli var 25 prosent like under prisantydning, 23 prosent til prisantydning og 32 prosent ble solgt over prisantydning. 20 prosent var salg av nybygde boliger.

De siste 12 månedene har boligprisene i Tromsø steget med 5,0 prosent, mens økningen tidligere år har vært på over ti prosent.

– Vi forventer prisvekst, men ikke på nivået som tidligere. Årsaken er at tilbudet på nye boliger har økt, sier direktør Kristin Amundsen i Eiendomsmegler 1.