Førsteamanuensis ved Høgskolen i Lillehammer, Mari Rysst, har en doktorgrad i sosialantropologi og har blant annet forsket på kroppsidealer, kroppspress og skjønnhet ved Forbrukerinstituttet SIFO.

Hun synes det er vanskelig å si hvor vanlig det er å kommentere andres utseende, men tror at den økte bruken av sosiale medier fører til at en del ytringer man tidligere ikke sa, nå slipper fram.

– Det gjelder alle slags ytringer som man tidligere hadde grenser for. Det har skjedd en eksplosjon av ytringer som tidligere aldri ville kommet ut gjennom pressen i offentligheten, fordi man nå har disse nye foraene, sier hun.

– Samtidig har man alle bloggene, der jeg har inntrykk av at veldig mange kvinnelige bloggere skriver om utseende på en eller annen måte – enten for å moderere det at man skal være så utseendefokusert, eller fordi de selv er utseendefokuserte. Mange bloggere får mange følgere, enten de skriver negativt eller positivt om utseende.

Rysst trekker også fram aviser og blader som vurderer kjente menneskers klær og smykker.

– Når det har vært en premiere eller en fest får gjerne deltakerne kastet terningkast på antrekket, og det blir kommentert i pressen hvordan folk gikk kledd. Riktignok kommenterer man ikke om folk er tynne eller tykke, men for eksempel Mette-Marit og resten av kongefamilien blir ofte kommentert ut fra hva de hadde på seg.

Rysst tror ikke kvinner i vanlige settinger opplever negative utseendekommentarer så mye.

– Men jeg kan bare snakk ut fra min generasjon, som var unge på 60- og 70-tallet. I dag kommenteres det gjerne dersom noen er fine i de eldre generasjoner, og ikke så mye negativt. Mennesker har nok alltid vært opptatte av andres utseende, men nå har man fått medier som gjør at kommentarer man tidligere holdt for seg selv, nå kommer ut, sier hun.

– Kommentarer rettet mot utseende er nok også avhengig av miljø. I noen miljøer er det vanligere enn i andre. Det vil variere ut fra generasjon, alder, kjønn, samfunnsklasse og livsstil, mener hun.

Rysst tror effekten og konsekvensen av negative kommentarer på utseende avhenger av egen konstitusjon.

– Det handler om hvor trygg man er på seg selv. De som er mer sårbare kan nok ta kommentarer mer innover seg