TROMSØ: Tirsdag kveld kom de til Tromsø etter å ha vært innom Lerøy sitt oppdrettsanlegg sør for Karlsøy.

– Vi har vært innom omtrent 40 oppdrettsanlegg langs norgeskysten. Vi er innom to til fire hver dag, og det er ganske deprimerende det vi har sett. Ved Lerøy sitt anlegg utenfor Karlsøy har jeg aldri sett så mye skitt. Det skal ikke se slik ut og vi kommer til å anmelde Lerøy, sier leder i NMF, Kurt Oddekalv til iTromsø.

– Ingen verdi

Lerøy Aurora har kommet med et motsvar til den varslede anmeldelsen fra Oddekald og NMF.

– Lerøy Auroras lokaliteter har en svært god miljøstatus. Denne dokumenteres fortløpende etter en standardisert metode utført av eksterne selskap som er kompetent for denne type undersøkelser og dermed godkjent av norske myndigheter. Miljøstatusen ved våre lokaliteter er offentlig tilgjengelig og godt dokumentert av kompetent og akkrediterte organer. Vi ser gjerne at de som måtte være opptatt av havbruk og miljø leser disse miljørapportene. Oddekalv har ingen slik akkreditering eller kompetanse. Hans påstander og eventuelle anmeldelser er en del av hans markedsføring av sitt forbund og har derfor ingen verdi, skriver Lerøy Auroras styreleder og konserndirektør for havbruk i LSG, Stig Nilsen i en uttalelse på e-post.

Videre til Ersfjord

Det er åtte stykker med på MS «Miljødronningen» på tokten som Oddekalv anslår har en kostnad på mellom en halv og en million kroner.

– Det er et omfattende arbeid som aldri har blitt utført før, sier Oddekalv.

Mandag var de innom to anlegg i Burfjord og anlegget i Karlsøy. Videre går tokten til Ersfjorden og så til Senja, før det hele avsluttes om vel en ukes tid.

– Vi har vel anmeldt rundt ti anlegg. Det er faktisk min, din og vår kyst det er snakk om her og den nå ivaretas, sier han.

To problemer

Oddekalv reagerer på mangelfull omtale av tokten fra de store medieinstitusjonene som NRK, TV2, Dagbladet og VG.

– Det er på grunn av angsten for oppdretterne, sier Oddekalv.

Han mener det er to hovedproblemer de har avdekket ved oppdrettsanleggene langs kystlinjen.

– Det ene er nedslamming på havbunnen. Det er et stort problem at villfisken beiter ved siden av. Fôret der, som er 50 prosent fett, gjør at fisken som beiter blir helt ødelagt. I tillegg dannes det giftgasser som tar livet av hele bestander. Staten sier problemene med oppdrettsanlegg er lus og rømming. Men det er tre problemer, det er lus og rømming, men det første er skitt, sier Oddekalv.

NMF har litt over en uke igjen av tokten. Når de kommer til oppdrettsanleggene sender de ned en miniubåt som filmer forholdene.

– Vi anmelder ikke alle, men har anmeldt en 10–12 stykker. Lerøy har vært den verste. Det så helt forferdelig ut der og jeg er veldig bekymret for fremtiden vår. Både sei, torsk og hyse var og beitet der, og fisken blir jo helt ødelagt av det, sier Oddekalv.

Som også kommer med et stikk til lokale politikere.

– Vi har en kystplan, men det gis stadig konsesjoner til oppdrettsanlegg slik at de øker i volum, og dispensasjoner som gjør at de kommer uten kystarealplanen, sier Oddekalv.

UBÅT: Kurt Oddekalv foran miniubåten som de sender under vann for å avdekke ulovlige forhold ved anleggene.