JM Hansen Eiendom har lenge arbeidet med å bygge et nytt leilighetsbygg med næringsdel på gateplan i Vestregata 20–22. Tomta ligger på motsatt side av gata fra Heracleum og Sentrum Terrasse, der det i dag er parkeringsplass, og i morgen skal «Kongeparken» behandles i formannskapet, et langt steg i retning av realisering.

– Prosjektet har de kvalitetene som etterspørres i dagens boligpolitikk. Prosjektet er i tråd med kommunens uttalte målsettinger om fortetting og visjon om å skape et levende sentrum i en arktisk hovedstad, sier daglig leder Andreas Joki Arild til iTromsø.

Byggestart i 2017

Bygget er planlagt til å være ni etasjer.

– Bygget er ni etasjer sett fra Vestregata, men på grunn av ulik terrenghøyde vil byggeriet være seks etasjer sett fra Parkgata. Det er planlagt omtrent 35 leiligheter der hovedtyngden av leilighetsmiksen vil bestå av arealeffektive 2- og 3-roms leiligheter, forklarer Arild, og legger til at de også vil prioritere større boenheter særlig fra plan fire og oppover.

– Personlig håper jeg at kvalitetene i prosjektet er så attraktiv at noen urbane byfamilier ønsker å etablere seg, sier han.

Som med alle byggeprosjekter må de oppnå et visst salgsantall før de kan gå i gang.

– Byggestart er først og fremst avhengig politisk saksbehandlingstid, dernest må vi oppnå mellom et visst salgsantall før vi kan gå i gang, men byggestart i løpet av 2017 bør være realistisk, sier Arild.

Betydelig oppgradering

Ifølge Arild har JM Hansen Eiendom også tatt hensyn til beboere, og ikke minst lagt til rette for at eiendommen også skal komme byens innbyggere til gode.

– Vi har lagt til rette for publikumsrettet virksomhet på gateplan, og planlegger en betydelig oppgradering av det offentlige gårdsrommet mellom bebyggelsen i kvartalet. Gårdsrommet er i dag i dårlig forfatning og fungerer som en gjennomgang og snarvei ned til byen, sier Arild, og viser til illustrasjonene.

– Brukernes hage

Prosjektet har fått navnet det passende navnet «Kongeparken».

– Urban boligbygging er virkelig i vinden og i tillegg til gode bokvaliteter innenfor veggene mener jeg at her ligger alt til rette for å ta i bruk gode rekreasjonsarealer utendørs. Kongeparken er ett av de prioriterte byrom i kommunes strategiske plan for utearealer i sentrum, og som offentlig byrom blir parken som kommer i tilknytning nærmest å regne som brukernes hage og vil tilby et spekter av tilbud. Sammen med nærhet til kollektivknutepunkt og byens fasiliteter er dette egenskaper vi tror blir godt mottatt, sier Arild.

Håper på videreføring

Planleggingsfasen startet allerede ved den gamle byrådsmodellen og Arild håper den gode dialogen vil fortsette og sørge for en løsning, som legger til rette for byggestart.

– Tromsø sentrum var viktig for byrådet og det er naturlig å anta at dette nå videreføres i formannskapsmodellen. I prosjektfasen har vi har opplevd planmyndigheten som positiv og stort sett løsningsorienterte. Fra oppstart av prosjekt har vi etterstrebet å opprettholde god kommunikasjon med kommunen for å sikre en effektiv planprosess, sier Arild.

Han understreker at Sentrumsplanen har vært førende for byggeplanene og at de har tatt hensyn til det i planleggingsfasen.

– Blant annet har vi tilpasset bygningskroppen for å sikre siktlinjer som er vurdert som verdifulle og viktige i forståelse av bystrukturen.

«Kongeparken» vil bli ni etasjer, uten at Arild mener det burde være til sjenanse for byens befolkning.

– Sol – og skyggeanalysen viser at byggehøyden ikke går på bekostning av solforhold på de offentlige uterommene. Prosjektet er også tilpasset de omkringliggende omgivelsene og glir godt inn i terrenget, sier han.