SENTRUM: I årenes løp er Rikardsen blitt beskyldt for å manipulere bildene sine. Førstkommende tirsdag – like etter Dagsrevyen – får du innblikk i hvordan 48-åringen jobber i feltet og hvordan bildene og filmene blir til.

Les også: - Dette er et alvorlig brudd på åndsverkloven.

Avslører noe

– Da avslører jeg en god del. Blant annet da jeg festet et kamera til en torsk som ble fanget av en kongeørn. Da får seerne følge flyturen på en måte som ikke er gjort tidligere.

Audun Rikardsen avdekker også andre ting og erkjenner at han blottlegger seg selv underveis.

Saftige gloser

– Det var fantastisk å jobbe med NRK-teamet. Etter hvert ble vi en sammensveiset gjeng som kom tett innpå hverandre. Og i slike stunder går kameraet også når det helst skulle vært slått av. Så det blir episoder jeg skulle vært foruten og en og annen saftig, nordnorsk glose, sier Rikardsen.

Les også: - Jeg er beæret og litt flau!

En hyllest

Han benytter også NRK-programmet til å sende en hyllest til sin 80-årige far, Odd Rikardsen, som sammen med moren var den som fikk unge Audun interessert i naturen.

– Far har vært syk og ikke hatt muligheten til å være den friluftsmannen han ønsker. Derfor tok jeg han med til Altaelva for å fiske laks. Da ble han sentral i et bilde jeg lenge har planlagt. Begge ble stolte av resultatet.

Et eventyr

Programleder Helga Bones karakteriserer Audun Rikardsen som en naturfotograf i verdensklasse.

– Han tar bilder ingen har sett maken til. Og han vinner priser over hele verden.

– I programmet blir vi med på hans arbeid fram mot disse bildene. Vi får se hans kreative løsninger som gir spektakulære møter med hvaler og havørn. Ja, selv et brudepar får en ellevill utfordring.

Les også: Tromsøfotograf vant gjev pris.

Blant spekkhoggere

Helga Bones røper at Rikardsen, som er professor i biologi ved universitet i Tromsø, tar alle midler i bruk for å sikre seg det gode bildet. Derfor svømmer han blant spekkhoggere og kommer så tett innpå at han må rope etter hjelp.

Spesiell opplevelse

Helga Bones sier det har vært en helt spesiell opplevelse å lage dette programmet.

– Audun hadde planer og prosjekt som var teknisk krevende – ja, nesten umulige å få til. Heldigvis hadde også vi en fotograf som var fleksibel og kastet seg med når det ble nødvendig, sier programskaperen.

Les også: Dette bildet sikret han internasjonal fotopris.