Det er noe trygt med pølsesuppe. Den lune smaken av buljongkokte kjøttpølser og gode grønnsaker får i hvert fall meg til å slappe av og stresse ned.

Du kan spise det til lunsj, middag eller kveldsmat – og det er denne allsidigheten som gjør at suppa er høyt oppe på min favorittliste for såkalt «comfort-food».

Les flere deilige oppskrifter her!

(Oppskriften fortsetter under bildet)

ENKELT: Det er ikke mye som skal til for å skape høsthygge – gode pølser (her svensk falukorv), rotgrønnsaker og god kraft.

Pølsesuppe er høstmat, men det kan egentlig spises når som helst på året. Den blir dog ekstra god akkurat nå når butikkene bugner av ferske nordnorske gulrøtter, kålrøtter, poteter og andre førsteklasses rotgrønnsaker.

Å koke en stor gryte pølsesuppe er heller ikke noe man kan direkte mislykkes med – og den smaker like godt – om ikke bedre – dagen etter.

Så kan man jo spørre seg om pølsesuppe egentlig er en finsk rett – all den tid at den gjerne serveres både i Norge og Sverige.

Jeg mener den hører hjemme i Finland, det er i hvert fall eneste plassen i Norden der jeg har funnet suppa på en litt bedre restaurant.

At jeg liker finsk pølse ekstra godt spiller selvfølgelig også inn, får du tak i en god og kjøttrik Lenkkimakkara til denne retten blir det garantert en innertier – selv om svensk falukorv eller vanlige røkte kjøttpølser også funker.

Ute etter noe godt i glasset? Fruktige og søte viner som passer til helgekosen (iTromsø Pluss)

Finsk pølsesuppe

4–500 g røkt kjøttpølse

300 g kokefaste poteter

300 g gulrøtter

300 g sellerirot

300 g kålrot

Det grønne på en stor purre

1,5 l kjøttkraft eller buljong

Salt, pepper, timian og finhakket persille

(Oppskriften fortsetter under bildet)

STYKKEVIS: Pølser og forskjellige rotgrønnsaker deles opp i munnsbiter før de får koke sakte i god kraft eller buljong.

Skjær pølsen i biter på 2–3 cm. Skrell og vask grønnsakene og kutt dem i terninger/biter på omtrent samme størrelse som pølsene.

Skjær purren i strimler.

Varm en gryte med tjukk bunn – men ikke for mye! Smelt en real klatt smør i gryta og legg i pølsebitene og purreløken. La disse «svette» sammen til løken er myk og pølsen har fått litt farge. Ha tålmodighet her – suppe smaker mye bedre om du gjør dette rett.

Legg i resten av grønnsakene og rør rundt. Hell over kraften, salt og pepper, kok opp og la suppa trekke i cirka en halvtime. Suppa er ferdig når potetene faller sammen, samtidig som gulrøttene fortsatt har litt crunch.

SVETTE: Pølser og purreløk blir mer smaksrike om de får «svette» på svak varme i ti minutter før de andre grønnsakene puttes i gryta.

Server suppa i dype skåler og strø over finhakket persille.

Til suppa passer det veldig godt med mørkt finsk brød med godt smør, samt et glass mørkt øl.

Hyvää ruokahalua!