Tromsø Arbeiderforening har hatt mange tilholdssteder her i byen, men det mest kjente er naturlig nok «Arbeideren» i Grønnegata 87. Forsamlingshuset sto ferdig i 1897 med høytidelig åpning den 12. september.

Byens storstue

Da fikk endelig Tromsø sin egen storstue og på annonseplass ble det lokket med «Forsamlingslokale m/familiebekvemmelighet, leseværelse og restauration».

Det har vært flere restauranter og kafeer på adressen opp gjennom årene og på 1960-tallet var det hele tre steder man kunne velge blant: «Grill-bar Forum», «Arbeiderens Cafeteria» og «Restaurant Neptun». Sistnevnte befant seg under bakkenivå mot Grønnegata.

Myndig kjøkkensjef

På denne tiden skal Borgny Knutsen ha vært ansvarlig både for matserveringa på Arbeideren, Neptun og i selskapsvillaen Bikuben. Ifølge Nils Harald Moe skal hun ha vært en «myndig kjøkkensjef» og i dag presenterer vi en av hennes oppskrifter på «Borgnys karbonader».

Dette er hverdagsmat av ypperste kvalitet hvor strøkavring kombinert med bakepulver gir lette og luftige karbonader.

Borgnys karbonader

1 kg kjøttdeig av god kvalitet

5 strøkne ts salt

1 ts pepper

1 egg

1/2 hakket løk

3 dl vann

6 ss strøkavring

4 ss hvetemel

2 ts bakepulver

Kjøttdeig og salt røres sammen til en seig deig. Spe med kaldt vann. Resten tilsettes ganske raskt uten for mye elting. Påse at bakepulveret blandes med hvetemelet.

Lag 12 store karbonader som stekes jevnt brune i godt margarin.

Rødbeter og stekt løk

For maksimal autentisitet bør karbonaden serveres «med rødbeter og stekt løk på ei grovbrødskive», men tilbehør er selvfølgelig valgfritt.

Den 14. mai 1969 var det imidlertid slutt på all servering, både av karbonader og festmat. Da brant som kjent Arbeideren ned i den store bybrannen.

Det har ikke lyktes oss i å finne ut så mye mer om Borgny Knutsen, men i hvert fall i vår familie lever navnet hennes videre hver gang vi lager karbonader.

Kilder: Nils Harald Moe: «Tradisjonsmat fra nord» (Victus forlag, 2001), Lokalhistoriewiki.no

VENTER: Hvis vi ikke hadde visst bedre kunne det nesten se ut som hele denne gjengen venter på Borgnys karbonader. Da måtte de vente lenge da dette bildet er tatt på 1950-tallet og Borgny Knutsen jobbet ikke på Arbeideren før på 60-tallet. Bildet er en del av Olav Aasegg-samlingen ved Perspektivet Museum og gjengitt med deres tillatelse. Foto: Olav Aasegg/ PEM-OAA-00016