I forbindelse med områdeplanen, som er en del av et større byutviklingsprosjekt, presenterte torsdag Øystein Bull-Hansen fra Norske Arkitekters Landsforening de fire teamenes forslag og råd til kommunen.

I hans halvannen time lange foredrag fikk interesserte både plantegninger, løsninger og tiltak man kanskje bør lytte til for at man skal få et trivelig, og ikke minst bilfritt, sentrum.

Se mot Drammen

I sitt foredrag brukte Bull-Hansen ofte Drammen som eksempel for hvordan Tromsø kommune bør ta grep for å gjøre Nordbyen til et mer folkelig område enn det er i dag.

– I dag er Nansens plass et sted folk drar til for å fylle bensin. Nordbyen bør være selve drivkraften for at sentrum skal bli et sosialt møtested som blir brukt av befolkningen. I dag ser vi at store «bokser» med enkeltbedrifter bidrar til at folk kjører fra butikk til butikk for å gjennomføre deres gjøremål, sier Bull-Hansen.

Han mener Skansegaten, gaten fra Skansen som går under brua og gjennom Nansens plass, bør være hovedåren for befolkningen i fremtiden. I tillegg viser han til mulighetene om å fylle ut havområdet på nordsiden av brua, som vi i dag kjenner som Nansens plass.

Ti råd

Bull-Hansen, som i samråd med fire team av arkitekter og planleggere, presenterte torsdag også ti råd kommunen bør følge om man skal lykkes effektivt med planene for Nordbyen.

Blant annet mente han at kommunen må ta styringen selv og sette av nok ressurser til arbeidet, i tillegg til å i større grad samarbeide med grunneiere og befolkning.

– Det skal gi et inntrykk av at bilene er på besøk i sentrum, sier Bull-Hansen i sin presentasjon, hvor han blant annet viser et bilde av tunnelinnslaget i Hansjordnesbukta som er bygget over rundkjøringen med grøntområder.

– Vi vil legge lokk på hele rundkjøringen. I tillegg er en av mulighetene å utvide Jaklins plass for å gjøre det til et større område for folk.

Her viser han muligheten ved å fjerne bilveien ved siden av Perspektivet museum, som kobler sammen Skippergata og Storgata.

– Brett opp ermene, Tromsø. Den offensive kommunen gjør nemlig mer enn bare å planlegge.

FOREDRAG: Øystein Bull-Hansen, fra Norske Arkitekters Landsforening, presenterte forslag og råd for Nordbyen.