Politistasjonssjef Morten Pettersen forteller at politiet fremdeles har et omfattende analysearbeid foran seg når de nå forsøker å kartlegge og klargjøre hva som hendte da Linn Uteng (32) ble funnet drept i ei leilighet i Røstbakken-området 27. juli.

Kort tid etter drapet opplyste politiet at en 27 år gammel asylsøker fra Kongo var pågrepet og siktet for drapet. Mannen som hadde hatt et turbulent forhold til Uteng, erkjente straffskyld.

Ifølge Politiets utlendingsenhet foreligger det et utvisningsvedtak på den siktede mannen, men vilkårene for utsendelse er ikke oppfylt, da mannens identitet fremdeles er usikker.

– Vet dere med sikkerhet hvem den siktede er?

– Det skal jeg være litt forsiktig med å si. Vi har koblet oss på spesialetterforskere som jobber med identitetssporet. Status der kan jeg ikke si noe om på nåværende tidspunkt, svarer Pettersen.

LES ALT OM RØSTBAKKEN-DRAPET HER

– En viktig brikke

Pettersen forteller at politiet jobber med flere etterforskningsspor og flere teorier om hva som har skjedd.

– Vi jobber med å analysere den informasjonen vi har tilgjengelig i saken, sier han.

– Kan dere si noe om motivet?

– Mannen har forklart seg, og hans forklaring er en viktig brikke i arbeidet med å klarlegge hva som har skjedd, men det er flere brikker som må på plass før vi kan si noe om motivet.

Undersøker flere spor

Pettersen bekrefter at det er gjort et betydelig antall vitneavhør i saken, men han kan ikke tallfeste nøyaktig hvor mange.

– Vi ønsker i den videre etterforskningen å sjekke de opplysningene vi har fått fra den siktede opp mot øvrige opplysninger, som for eksempel elektroniske spor, andre forklaringer og referanser til ting som lar seg tidfeste. Det er et møysommelig arbeid som skal gjøres for å rekonstruere et hendelsesforløp, forklarer han.

Jobber med ulike teorier

– Kan du si noe om mer konkret om de ulike teoriene? Var drapet planlagt?

– Det er vanskelig å låse seg til en teori tidlig. Vi ser alltid på ulike motiver og teorier i en slik etterforskning, og da må vi også undersøke hvorvidt drapet var planlagt. Det er bare en av mange teorier vi jobber med.

– Når vil det eventuelt tas ut tiltale mot den siktede?

– Det er avhengig av etterforskningen. Den siktede er fengslet i åtte nye uker, og vi jobber så godt vi kan med å få sluttført etterforskningen så fort som mulig. Det er umulig å si noe konkret om når vi er ferdig.

Vil følge etterforskningen

Førstestatsadvokat Lars Fause sier til iTromsø at statsadvokaten vil følge politiets etterforskning tett.

Fause har tidligere vært i møter med påtaleansvarlig Thomas Rye-Holmboe, men grunnet oppstarten av Kvaløya-drapssaken i lagmannsretten mandag 5. september, hvor Fause aktorerer, har statsadvokat Tor Børge Nordmo tatt over Røstbakken-saken.

– Jeg har nettopp kommet inn i saken og har ingenting nytt å melde. Ettersom også etterforskningsleder vil være opptatt med Kvaløya-drapene de neste to ukene, vil jeg ikke få en innføring i etterforskningen før tidligst i slutten av måneden, sier Nordmo til iTromsø.

Pettersen forsikrer imidlertid at ankesaken i lagmannsretten ikke vil føre til utsettelser i Røstbakken-saken.

– Selv om statsadvokaten og etterforskningsleder vil være borte, vil ikke det forsinke arbeidet vårt på noen måte. De som jobber med saken har såpass klart definerte arbeidsoppgaver at det går greit, sier han.