«Du bes flytte ut av lokalene i Strandvegen 8 innen 16. september 2016. Det bes om at lokalene innen samme frist tømmes for utstyr og materialer og rengjøres. Nøklene til bygget kan leveres kommunen etter nærmere avtale».

Slik avsluttes brevet som er sendt fra kommunen den 31. august til kunstner Marit Bockelie. Saken gjelder lokalene kunstneren har fått leie i forbindelse med produksjonen av verket «Kunnskapens Tre» som nå er montert på sørveggen av Gyllenborg skole.

Veldig dårlig nytt

– Det var svært dårlig nytt, det kommer som en fryktelig overraskelse – som en bombe, sier en oppgitt Marit Bockelie til iTromsø.

Brevet er ennå ikke kommet fram til adressaten, så da iTromsø tar kontakt med den populære bykunstneren visste hun ingenting om utkastelsesordren.

– Nei, nå ble jeg virkelig lei meg. Jeg visste ikke at de ønsket meg ut av lokalene – snarere tvert imot, sier hun.

Utakknemlig

Hun sier at hun blir svært trist over hvordan kommunen behandler henne.

– Dette mener jeg er veldig dårlig gjort av kommunen. Det er ikke mye til takk for gaven de har fått fra meg. Jeg føler meg ikke spesielt verdsatt, sier hun.

Hun sier at hun ikke har mulighet til å flytte til andre lokaler i Tromsø for å fortsette med sin kunstneriske virksomhet. Hun forteller at hun har flere store bestillinger fra Tromsø, og at hun trenger produksjonslokaler i byen for å kunne levere disse.

Må kanskje forlate Tromsø

– Om jeg må flytte ut fra Strandveien så er jeg tvunget til å forlate byen. Det finnes ikke lokaler til meg, sier hun.

Det vil ifølge henne være helt umulig å finne plass til utstyr og materialer i løpet av to uker.

– Hvor skal jeg gjøre av det? Jeg kan jo ikke lagre det under senga – det er svære lyskastere, det er hoggestabber, det er hundrevis av steinsorter – det er flere billast med ting, sier hun.

Norges største

Bockelie sier at hennes atelier er blant Norges største mosaikkverksteder, og at det ikke lar seg flytte i et hattefokk.

– Jeg mener at Tromsø burde se nettopp det som en fordel, sier hun.

Ifølge Bockelie har hun fått konkrete signaler fra kommunen om at det ikke er hastverk med å tømme lokalene i det gamle teorifagsbygget i Strandvegen.

– De har sagt at det ikke var hastverk etter at «Kunnskapens Tre» var ferdig, og at jeg skulle få et innsmett her, sier hun.

Hun reagerer også på at kommunen krever at hun både skal tømme lokalene – og rengjøre dem slik at de kan brukes til annet.

Elendig forfatning

Ifølge henne så er lokalene i svært dårlig stand så det er neppe mulighet til å bruke dem til annet enn det hun sysler med.

– Vi overtok en ruin da vi flyttet inn, og lokalene var ikke brukt eller rengjort på 20 år. Nå krever de altså at vi skal tømme og rengjøre dem på to uker, sier Bockelie.

Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg sier til iTromsø at grunnen til at Bockelie må ut er at lokalene i Strandveien skal pusses opp slik at de kan brukes.

– Det er ikke lov at folk holder til i lokalene når disse skal gjennom en så omfattende oppussing, sier hun.

At Bockelie kun har fått to uker på seg å flytte kjenner hun ikke til bakgrunnen for.

– Så vidt jeg kjenner til så har vi ikke hatt en leieavtale med Bockelie ettersom hun har fått disponere lokalene gratis, sier Steinveg.

At Bockelie føler seg dårlig behandlet at kommunen ønsker hun ikke å kommentere.

SNART HUSLØS: Marit Bockelie har fått ordre om å forlate lokalene i Strandveien der hun per i dag har sitt atelier. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø
BYGAVE: «Kunnskapens Tre» – mosaikkunstverket i bakgrunnen – er en gave til Tromsø fra Marit Bockelie. Foto: Trond Tomassen