– Vi ønsker å plassere ut telleverk i gatene for å finne ut hvilken type arrangement som trekker folk til byen og hvordan folk beveger seg rundt i byen. Det vil også kunne gi svar på hvilke type arrangementer det skal satses på, sier leder i Sentrumsforeningen, Lena Nymark.

«By-administrering»

Nå har Næringsforeningen i Tromsøregionen søkt fylkeskommunen om 2,5 millioner kroner i støtte til prosjektet «Sentrumsutvikling i Tromsø». Målet er å få like mange penger fra gårdeiere og Næringsforeningen gjennom egeninnsats og pengestøtte.

Kommunen, minst 28 gårdeiere og over 100 næringsdrivende i sentrum vil samarbeide om prosjektet. Det vil bli studieturer til andre byer, og muligheten for å opprette såkalt «city management» etter modell av Trondheim og Stavanger, skal utredes.

– Her har kommunen sammen med gårdeierforeningen og butikkene i sentrum gått sammen om blant annet julebelysning, vaktmestertjenester, søppelhåndtering, utlån av byrom til ulike arrangementer, arrangering av markeder, felles åpningstider og administrasjon av sentrumskortet, heter det i prosjektbeskrivelsen.

Trenger telling

Næringsforeningen viser i søknaden til at det ikke finnes omsetningstall for handelen i sentrum, og at mye av diskusjonen i det offentlige rom om forholdet mellom sentrum og øvrige handelsarenaer i Tromsø for det meste baserer seg på synsing.

– Det mangler et telleverk for å kunne analysere bevegelsesmønsteret og antall mennesker i sentrumsgatene. Dette er et verktøy som også et titalls festivaler og kulturarrangører kan benytte seg av. Tellingen vil også gi svar på hvilke tiltak som trekker folk til sentrum, og vil sammen med omsetningstallene hos sentrumsaktørene gi en retning på hva som gir økonomisk gevinst, skriver Næringsforeningen i søknaden.

Nyttige tall

Både Tønsberg og Fredrikstad har ifølge Nymark tatt i bruk telleapparater. Tellingen skal foregå hele året for å kunne ha sammenligningsgrunnlag.

– Det har vært brukt med stort helle for å registrere antall folk som går forbi per time. Det vil være til nytte for gårdeiere med ledige lokaler, som da vil kunne se hvor mange folk som faktisk passerer daglig. For eksempel i forbindelse med Rakettnatt vil vi kunne se hvor folk bruker penger i sentrum, sier Lena Nymark.