Aktor i saken, førstestatsadvokat Lars Fause, sier det er viktig at dommerne og lagrettemedlemmene får se de aktuelle stedene. Derfor dro retten og den drapstiltalte 50-åringen tilbake til boligene i Blomlivegen hvor politiet mener to menn ble drept i september 2014.

– Dette er en meget alvorlig sak med en særdeles alvorlig strafferamme, og det er viktig at dette gjøres på en grundig og ordentlig måte.

Det er i Hålogaland lagmannsrett ankesaken går, hvor en 50-årig mann står tiltalt for å ha drept Hermod Magne Steinsund (48) og Stein Håvard Larsen (45). Saken gikk for Nord-Troms tingrett i februar og i lagmannsretten går samme bevisførsel, med noen få unntak.

– Jeg vil tro det vil bli presentert de samme bevisene som i tingretten, med unntak av at forsvaret har frafalt en del vitner. I tillegg vil dette med lydsakkyndige komme som et tillegg, forklarer Fause.

TILBAKE TIL ÅSTEDET: Ole Jørgen Hoff Johansen, politioverbetjent i Kripos, ledet åstedsbefaringen på de to aktuelle boligene i Blomlivegen på Kvaløysletta.

Tilregnelighet

Onsdag vil rettspsykiaterne forklare seg om tiltaltes mentale tilstand på gjerningstidspunktet. I tingretten pekte de på flere diagnoser hos tiltalte, men konkluderer med at mannen er erklært strafferettslig tilregnelig.

– Jeg vil ikke forskuttere det de sakkyndige vil komme fram til, men de har avgitt en erklæring og det normale vil være at de holder fast på den, men det får vi svar på onsdag, sier Fause.

Forsvarerne til den tiltalte har også oppnevnt tre nye vitner, alle fra teamet som observerte tiltalte da han var innlagt på Dikemark sykehus. De skal forklare seg for retten onsdag.

Reagerer på funn

Svein Kristian Wikstrøm, som ble utnevnt til ny forsvarer kun dager før ankesaken, reagerer etter åstedsbefaringen.

– Det var flere ting der inne som jeg mener er uheldig at ikke ligger i saken og som for meg var helt nytt. Ting som de rettsoppnevnte sakkyndige kunne hatt behov for å se og lese.

Wikstrøm viser til flere gule lapper som henger på blant annet kjøkkenskapene i den tiltaltes bolig. Lappene har flere ulike påskrifter.

– Hvis man skriver at man er under beleiring og så videre på veggene sine, så vil jeg ikke kalle det normalt. Jeg reagerer på at det på et mulig åsted ikke er slik at alt som avviker fra det normale har blitt dokumentert. Det er meget spesielt.

Wikstrøm varslet på rettens første dag at tiltaltes person, personlige forhold og hans tilregnelighet på tidspunktet vil være av stor betydning for saken.

– Politiet tok bilder av skriftene som skal legges fram i morgen (onsdag). Det er uheldig at man har dokumentert alt annet så veldig godt, og så er det ting her på veggene som kan si noe om han som person som ikke ligger i saken.

Valgte å forklare seg

Mandag gikk flere timer med til forklaring og utspørring av tiltalte, i motsetning til i tingretten da han ikke ville forklare seg.

– Han ønsket å forklare seg og det var i samråd med oss. Jeg synes det er viktig at retten får et inntrykk av han som person.

– Vil det komme nye opplysninger om tiltaltes tilregnelighet?

– Hans tilregnelighet er veldig viktig for oss å belyse. For meg er det uforståelig at de tre fra Dikemark ikke ble hørt i tingretten og vi ønsker å tilnærme oss dette og få deres mening om hans tilregnelighet. Alt som kan si noe om tiltalte som person er viktig og det blir en viktig dag for oss i morgen, avslutter Wikstrøm.

I tingretten ble mannen i mars dømt for begge drapene. Han ble idømt Norges strengeste straff, 21 års forvaring, og anket dommen to uker etter domfellelsen. Det er satt av ti dager til ankesaken i lagmannsretten.