Onsdag ettermiddag var Vegard Ulvang og historiker ved Norsk Polarinstitutt, Harald Jølle (45), i full gang med redigeringen av materialet. Fra begynnelsen av desember og fire uker fremover får TV-seerne se bildene fra Nord-Canada. Der reiste duoen og eventyrer Jan Fasting (51) i fotsporene til både Roald Amundsen og Fridtjof Nansen.

Annerledes guttetur

– Jeg vil kalle reisen, som foregikk ved hjelp av skiseil, for en annerledes guttetur. Siden vi tok oss fram i sporene til våre store polarhelter, var det et historisk sus over det hele, erkjenner Ulvang.

LES OGSÅ: Ny programsjef vil ha Nord-Norge på skjermen

Han forteller at gruppen brukte tre uker på den 700 kilometer lange turen. Den gikk via Kapp Nansen til Gjøahavn. Det siste var stedet hvor Roald Amundsen lå to–tre år i isen med sin båt «Gjøa».

Strabasiøst

Harald Jølle sier at selv om turen på det raskeste foregikk i 40 km/t, var det til tider veldig strabasiøst. Blant annet da trioen måtte forsere store områder med pakk-is.

– Det gikk fra rekordfart til 0,5 km/t. Da vi forserte de verste områdene i pakk-isen, var vi i ferd med å gi opp. Men slik ble det ikke, sier 45-åringen.

Lav temperatur

Ifølge Ulvang var det også tøffe, klimatiske forhold underveis:

– Temperaturen holdt seg stort sett under 30 minus. På det laveste noterte vi 39,7. Med kuling styrke i seilene, var det ikke fritt for at forholdene ble annerledes enn det vi hadde forventet.

Den tidligere OL-vinneren er fortsatt administrativt engasjert i norsk skisport. Men da denne turen ble lansert, var han ikke sen om i si ja.

LES OGSÅ: NRK-program førte til over tusen henvendelser, dikt, ros og tårer

Bitt av ...

– Jeg innrømmer at jeg er bitt av polarbasillen – som noen før meg har betegnet som en uhelbredelig sykdom. Denne turen var annerledes enn ferden mot sørpolen i 2011 og ga oss øyeblikk som jeg for alltid vil huske.

– Nå ser vi fram til å dele øyeblikkene med TV-seerne, sier Vegard Ulvang og Harald Jølle.