– Det er snakk om et arbeidsfellesskap hvor vi sammen dyrker grønnsaker og annet som vi ønsker til egen husholdning. Vi skal lære av hverandre og utvikle oss sammen til å bli gode på å operere under lokale forhold.

Etterlyser deltakere

I første omgang ser 47-åringen etter en håndfull personer som skal dra det hele i gang – lage rammevilkår og retningslinjer for driften. I den forbindelse har hun etablert selskapet Fru Berg som skal være grunnstammen i det hele.

LES OGSÅ: Legger ned sauedriften etter 35 år

– Det er allerede et stort og godt nettverk mellom andelsgårder i Norge. Hos disse er det mange erfaringer og mye kunnskap å hente.

Grunneier

Hanne Berg Lorentsen forteller at hun er grunneier av et gammelt og lite småbruk som har vært i min familie siden 1906. Gården består av to eiendommer – Solbakken og Bjørkebakken – totalt 500 mål.

ANDELSGÅRD: Hanne Berg Lorentsen ønsker å etablere en andelsgård på eiendommen på Berg. Nå etterlyser hun initiativtakere og personer som ønsker å delta.

– Jeg har bodd på gården siden 1994 og mine to barn på henholdsvis 12 og 18 år er oppvokst her. Vi har hatt kanin, katter og høns. Vi har også dyrket grønnsaker, potet, urter og bær samt drevet litt fjordfiske og vedproduksjon til egen husholdning.

Vil dele

For å kunne realisere drømmen, har 47-åringen sagt opp sin faste jobb som undervisningsleder ved helsefaget på universitetet.

KOMMENTAREN: «For en jævla gjeng med bønder!»

– Jeg har ingen erfaring fra landbruk og dyrking av grønnsaker. Siden min bestemor la ned småbruket på slutten av 80-tallet, har både inn- og utmark grodd igjen.

7–10 mål

Lorentsen har satt av 7–10 mål slik at andelsgården kan driftes. Når det formelle er på plass, ser hun for seg at 20–25 andelshavere går sammen og realiserer drømmen.

– Foruten å være over gjennomsnittlig interessert i matlaging, er jeg de siste årene blitt mer opptatt av bærekraftig forbruk og mulighet til å være mest mulig selvforsynt så nært og lokalt som mulig.

En motivasjon

– Stort sett lager jeg all mat selv og søker å bruke mest mulig av det jeg dyrker eller sanker i skog, mark og på sjøen. Men jeg har fortsatt mye å lære – noe som ligger bak ønsket om å etablere en andelsgård.

– Den skal være basert på økologiske og bærekraftige prinsipper – samtidig som fellesskapet og det sosiale er viktig. Derfor er familier med barn velkomne.

Trivelig plass

– Sammen skal vi skape en god og trivelig plass. Vi skal bygge en samlingsplass med utsikt mot sjøen og det skal være godt å være på vår andelsgård. Da ønsker jeg at gården skal være ryddig og ren og at vi har gode system og rutiner. Skulle dette appellerer til deg, ta gjerne kontakt, sier initiativtakeren.

John Strandmo