22. september skal universitetsstyret vedta hvorvidt UiT skal endre ledermodellen fra neste rektorperiode høsten 2017, eller fortsette med den nåværende ordningen med valgt rektor.

Anne Husebekk, rektor og styreleder ved UiT, forteller at styret har invitert til bred debatt i forkant av styremøtet senere i september, men at det ikke har vært bred oppslutning omkring valget som skal tas om styringsmodellen ved universitetet.

Knapp overvekt

– Vi har hatt debattmøter i Narvik, Harstad, Alta og Tromsø. Og sendt ut en spørreundersøkelse til alle ansatte og studenter. Det har ikke vært bred oppslutning, og vi har fått omtrent 1000 svar på undersøkelsen og et par hundre mennesker har møtt opp på møtene våre. Det er ikke et brennende engasjement for dette, sier hun.

LES OGSÅ (iTromsø pluss): Her er de beste kantinene på universitetet

Husebekk mener den lave interessen gir et inntrykk av at uansett hvilken ledermodell som velges, så vil den fungere.

– Slik det ser ut fra spørreundersøkelsen og responsen fra fakultetene så er det delt, men med en knapp overvekt på valgt rektor, sier hun.

Splittet

Til tross for den lave oppslutning viser høringsrunden at universitetet er splittet i synet på hvilken styringsmodell som ønskes fra neste rektorperiode.

Ifølge svarbrevene ønsker fire fakulteter å innføre ordningen med ansatt rektor og ekstern styreleder, mens fire fakulteter vil fortsette med dagens ordning. Studentparlamentet ved UiT har også gjort det klart at de vil fortsette med valgt rektor. To fakulteter er delt i saken.

Blant enhetene som ønsker tilsatt rektor finner man det helsevitenskapelige fakultet, fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi, fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi og avdeling for vernepleie i Harstad.

– De vil ha tilsatt rektor fordi de mener universitetet da vil få en ekstern styreleder som kan være viktig for at UiT kan få en stemme utad. Noe av det vanskelige med å være valgt rektor er at jeg også er styreleder og møter meg selv litt i døra i mange situasjoner.

Men på den annen side vet man hvem som bli styreleder med valgt rektor. Med tilsatt rektor er det departementet som vil velge styreleder, sier Husebekk.

Ser ikke bort fra videreføring

At universitetet er såpass delt i saken er ifølge henne et tegn på at både valgt og ansatt rektor kan fungere i organisasjonen.

– Uansett hvilket syn styret faller ned på så er det noe organisasjonen kan leve med, sier Husebekk.

På spørsmål om hva rektoren selv mener, vil hun ikke flagge hvor hun står i debatten.

– Jeg har gjort meg noen tanker, men jeg vil ikke være klar på det ennå.

– Går det i retning av at man fortsetter med dagens styringsmodell ved UiT?

– Vi kan ikke se bort fra det, men det skal et styrevedtak til, sier rektoren.

Husebekk har opplyst at hun ønsker å fortsette som rektor ved UiT når hennes fireårsperiode avsluttes neste år, enten hun stiller til valg eller om hun søker på en utlyst stilling.