Avdelingsdirektør Jan Petter Pedersen tror at de engelske konkurrentene vil gå tøffere tider i møte etter Brexit – utmeldingen av EU. Det kan åpne for nye avtaler for Kongsberg Satellite Services (KSAT) i fremtiden.

Brexit-seminar

Under et Brexit-seminar i regi av Agenda Nord-Norge i ettermiddag, redegjorde Pedersen for hva britenes kommende farvel betyr for KSAT.

– Hva angår leveranse av satellittjenester, har vi to konkurrenter i det britiske markedet. I tillegg har vi samarbeidspartene som bygger og skyter opp satellitter. Disse kan nå møte de samme problemene vi har støtt på fordi Norge står utenfor EU.

Norge bidrar

– Det som har vært viktig i denne sammenhengen, er bidragene Norge gir til Den Europeiske Romfartsorganisasjonen. Så langt er 1 milliard kroner overført – noe som har gitt oss uttellinger i form av nye oppdrag på rundt 600 millioner kroner.

Jan Petter Pedersen tror at dersom de britiske konkurrentene møter motstand som følge av Brexit, kan det åpne for anbudsrunder med påfølgende muligheter for nye, store oppdrag.

Balansegang

– Det er viktig med en balansegang i vår næring. Det innebærer blant annet fortsatt investeringer i Europa – noe som vil skape ytterligere, lokal fundamentering, uttalte Jan Petter Pedersen i sitt innlegg.

NHO-direktør Christian Cramer trakk fram turismen som en annen næring som kan bli rammet av Brexit.

Færre briter

– I dag utgjør britene 18 prosent av alle turistene som besøker landsdelen. Fra vinteren 2014-2015 til 2015-2016 var økningen på betydelige 23 prosent. Dette er en utvikling som raskt kan stoppe opp.

– Årsaken ligger i usikkerheten på øyriket og hvor svekket det britiske pundet blir på sikt. Jeg tror turistnæringen må belage seg på endringer – til det verre – med tanke på hva de reiseglade i Storbritannia gjør fremover.

Lavere vekst

Konsernsjef i Sparebanken Nord-Norge, Jan-Frode Janson, minnet forsamlingen på at lite har skjedd i kjølvannet av Brexit.

– Faktisk er økonomien i vest økende. Sånn sett tror jeg på beskjedne utslag for vår region. Det vil ta flere år før en ny avtale er på plass. Og fordi Storbritannia er en av Norges aller største handelspartnere, er det et lyspunkt. Likevel må jeg konkludere med lavere vekst fra det holdet, mente Janson.