SENTRUM: Sammen med prosjektstyret med ledende aktører fra Longyearbyen, jobber NOSO for å utvikle den nye klassiske musikkfestivalen. Orkesteret som internasjonalt bruker navnet Arctic Philharmonic, ser spennende muligheter for festivalen som får navnet Arctic Chamber Music Festival og som kan bli arrangert første gang i november 2017.

– Vi gleder oss til å skape verdens nordligste kammermusikkfestival, sier en oppglødd prosjektleder, Catharina Bilsbak, som til daglig jobber som programsjef i Nordnorsk Opera og Symfoniorkester.

– Vi kan dra nytte av det internasjonale nettverket vi har og som vi til daglig opererer i, både for å innhente artister fra øverste hylle, og for å friste publikum til å ta turen til Svalbard. Etter orkesterets utenlandsaktivitet med turneer, innspillinger og samarbeidsprosjekter, opplever vi at stadig flere følger oss og har en økende interesse for det som skjer i verdens nordligste profesjonelle orkester, sier Bilsbak.

Ny satsing

Prosjektstyret hadde nettopp et møte i Longyearbyen, hvor planer, utfordringer og rammeverk ble diskutert.

Med nedlagte kullgruver og kutt i arbeidsstokken, går svalbardsamfunnet i ei ny retning. Reiseliv, mat og opplevelser er den nye sansninga for ei bærekraftig fremtid for Svalbard, og norsk aktivitet og tilstedeværelse er viktig i et geopolitisk perspektiv.

– Dette er spennende med et stort potensial, så jeg har stor tru på dette, sier reiselivssjef i Visit Svalbard, Ronny Brunvoll.

Han mener at festivalen kan bli et nytt og viktig tilskudd i arbeidet med å utvikle Longyearbyen og Svalbard som helårsdestinasjon. Det å skape nye tilbud i vinterhalvåret, har prioritet i reiselivets planer fremover, og de bynære opplevelsene vurderes som helt essensielle for vår videre utvikling som et bærekraftig reisemål.

Etablerte bånd

– Longyearbyen lokalstyre ser fram til å være med i etablering av en kammermusikkfestival på Svalbard i samarbeid med NOSO og ei gruppe ildsjeler på Svalbard. Det er stor aktivitet i kulturlivet i Longyearbyen og byen er også rik på festivaler. Den klassiske musikken har etter hvert også fått godt fotfeste – ikke minst takka være NOSO som jevnlig de siste åra har besøkt byen med små og store ensembler. Vi tror også at økt satsing på presentasjon av klassisk musikk vil være til stor inspirasjon for elevene i Kulturskolen, sier Roger Zahl Ødegård, kultursjef i Longyearbyen lokalstyre.