VIKTIG: Kjetil Dalland tilhører gruppen etternølere – menn mellom 40 og 55 år. Nå strømmer de til Tromsøundersøkelsen, konstaterer Sissel Martinsen som blant annet kartlegger folks høyde og vekt. Foto: John Strandmo

For drøye to uker siden hadde langt under halvparten av inviterte menn i aldersgruppen 40–55 år møtt fram. I dag er prosenten passert 50, men flere er ønskelig, sier prosjektleder Heidi Johansen.

«Godt tilbud ...

Kjetil Dalan (42) er en av mange som har utsatt å ta turen til Langnes.

– Det skjer på eget initiativ. Egentlig skulle dette vært gjort for lenge siden – selv om jeg ikke er invitert til å delta. Jeg tilhører gruppen som ikke plager fastlegen i tide og utide. Derfor er dette tilbudet en unik mulighet til å få en grundig helsesjekk, sier Dalan og oppfordrer andre til å følge sitt eksempel.

Over 20.000

Sist mandag ble Tonje Hofsøy deltaker nummer 20.000. Det antallet er prosjektledelsen fornøyd med:

– Viktigheten av å få flere middelaldrende menn til å møte, skyldes at vi ønsker et bredest mulig deltakerbilde i Tromsøundersøkelsen. Det gir et bedre datagrunnlag for videre forskning – noe som er nødvendig for å kunne si noe om helsen til hele befolkningen, sier Heidi Johansen.

Verden venter

Hun konstaterer at iveren etter å få de første resultatene av den syvende undersøkelsen, er stor over hele verden.

– Når dørene stenger i månedsskiftet for deltakelse i første del, håper vi å kunne presentere deler av materialet så raskt som mulig.

– Vi har også som mål å sende ut data til de over 6.300 deltakere som brukte aktivitetsmåler i undersøkelsen. Disse vil få vite hvor mye de er i aktivitet i forhold til gjennomsnittet.

Tiss og bæsj

Heidi Johansen sier videre at tromsøfolk har vært unike ved at de underveis både har levert tisse- og bæsjeprøver.

– Urinprøven for ett helt døgn sjekkes for å kartlegge folks saltinntak. Avføringen skal blant annet gi oss svar på antibiotikaresistens i befolkningen. Det siste er særdeles viktig og dagsaktuelt.

– Selv om her vi er inne på et ømtålig og personlig tema, har tromsøfolk deltatt. Ingen andre har fått til noe tilsvarende, understreker Johansen.

Eldre husker mer

Ellers røper hun at dagens 80-åringer husker mer og bedre enn 60-åringene på begynnelsen av 90-tallet. Prosjektledelsen tror at bruken av datamaskiner og smarttelefoner gjør at 80-åringens hjerne er mer aktiv og dermed «bedre trent».

– Her er det for tidlig å trekke den endelige konklusjonen, men tendensen er klar, sier Heidi Johansen samtidig som hun nevner at over 700 menn har deltatt i alle syv rundene av Tromsøundersøkelsen. Den første ble gjennomført i 1972.

etterlyste: Prosjektleder Heide Johansen gikk ut og etterlyste middelaldrende menn. Nå øker antallet – to uker før Tromsøundersøkelsen stenger dørene. Foto: John Strandmo