JM Hansen Eiendom eier Ærfuglveien 3A og 3B som huser JM Hansens hovedkontor, som tidligere holdt til i Grønnegata, Ikea service & pick-up point og Elektroskandia.

Planene for utvidelse og forlengelse av Ærfuglveien kan stikke kjepper i hjulene for videre drift og vekst for den over 90 år gamle bedriften, frykter eiendomsselskapet.

Kritisk situasjon

– Totalt snakker vi om rundt 200 ansatte som står i fare for å miste jobben. Brukerne av eiendommene er samtlige i vekst og det er kritisk for videre drift dersom veiutvidelsen blir gjennomført uten avbøtende tiltak. Jeg håper våre merknader blir tatt på rammeste alvor, sier daglig leder Andreas Arild i JM Hansen Eiendom.

De har engasjert AT Plan & Arkitektur for å fremskaffe faglige vurderinger og dokumentasjon for de arealmessige følgene av planene for Ærfuglveien. Nå har advokatfirmaet Steenstrup Stordrange sendt et fire siders langt merknadsbrev til reguleringsplanen på vegne av JM Hansen Eiendom.

De reagerer blant annet på 19 meters veibredde, til tross for at de tidligere fikk gehør for bare 17 meter.

– En utvidelse av veien i samme høyde som i dag vil innebære en kritisk situasjon for driften til både Ikea, JM Hansen og Elektroskandia. Vår klient kan ikke se at disse konkrete ulempene verken er vurdert eller ivaretatt i planprosessen, heter det i merknadene fra advokatfirmaet.

Sliter allerede

Utvidelsen vil også føre til at adkomsten til bedriftene blir enda vanskeligere. Allerede i dag fører nivåforskjellen til utfordringer for varetransporten.

– Vi er helt avhengig av at nivået på den nye veien senkes i henhold til våre vurderinger og at innkjøringen tilrettelegges dagens forskrifter knyttet universell gangadkomst til bygg. .Dersom det ikke skjer, vil det være umulig å komme inn på eiendommen vår, det blir for bratt for tungtransporten som bedriftene er avhengig av. Får vi ikke levert varer, vil driften umiddelbart stanse opp, sier Arild.

JM Hansen har rundt 85 servicebiler i bilparken sin, mens det finnes 110 parkeringsplasser på eiendommen. Veiutvidelsen kan føre til tap av 11–12 parkeringsplasser og snødeponi.

– Vi sliter allerede i dag med parkeringen, og det vil ikke være mulig for oss å redusere antall plasser for å opprettholde dagens driftsnivå.

Redusert verdi

I merknadene pekes det på at det ikke foreligger et begrunnet behov for en ytterligere utvidelse i den utstrekning som fremkommer i planforslaget. Utvidelsen vil føre til at veien kommer tett inntil husveggen, som fører til at vindusrekka blir ødelagt, lokalet må bygges om og verdien som leielokale vil bli forringet.

– Bygningen huser i dag to bedrifter med til sammen 180 ansatte. Dersom planforslaget vedtas i sin nåværende form, er det overveiende sannsynlig at bedriften vil måtte flytte og avvikle en del av virksomheten. En gjennomføring av planforslaget vil i det minste utvilsomt medføre en vesentlig reduksjon både av markeds- og bruksverdien til eiendommen.

Det er bare noen få år siden JM Hansen flyttet virksomheten fra Grønnegata til Ærfuglveien. Dersom veiplanene for Ærfuglveien blir realisert slik de nå foreligger, uten forebyggende tiltak, kan det i verste fall bety ny flytting.

– I 2011 flyttet vi hovedkontoret fra sentrum etter ønske fra kommunen og naboene. Vi driver en plasskrevende virksomhet som mange mener ikke hører hjemme i sentrum, derfor flyttet vi til Langnes som er regulert for industriformål. Når en nå planlegger for en annen type bruk av området er det også på sin plass at kommunen legger til rette for mer handelsvirksomhet, sier Andreas Arild.

Haster ikke

Avslutningsvis skriver Steenstrup Stordrange at ulempene JM Hansen Eiendom blir påført er mye større enn fordelene utvidelsen vil være for det offentlige, og at tiltaket derfor ikke kan gjennomføres. De antyder at saken kan ende i rettssalen.

– Dersom forslaget vedtas slik det fremstår, med samme høyde på veien i dag, ser vår klient se seg nødt til å benytte de klage- og søksmålsmuligheter som foreligger fullt ut. Vi ber kommunen ta hensyn til merknadene ved den videre behandlingen av forslaget, skriver advokatfirmaet.

JM Hansen Eiendom håper planene for Ærfuglveien ikke realiseres med det første, selv om også de ser behovet for å gjøre noe med veikvaliteten.

– Vi er positive til at veikvaliteten løftes, men det ikke noe stort behov per i dag. Ikea snakker om nybygg i 2020 og planene for Einerhagen ligger fram i tid, det kan være fornuftig å vente, sier Andreas Arild.