Arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri, som representerer om lag 2.450 selskaper og 130.000 arbeidstakere, har klaget inn Norge for EFTAs overvåkingsorgan (ESA). De mener Remiks Næring AS kan ha fått ulovlig offentlig støtte.

– Klagen gjelder at Remiks Næring AS, som er et kommersielt selskap, har en kontrakt om å håndtere næringsavfall fra kommunale bygg og institusjoner. Dette er en kontrakt som vi mener burde vært ute på anbud, sier Gunnar Grini i Norsk Industri.

– Dette er en stor kontrakt som også andre har interesse av å være med å konkurrere om, legger han til.

Byrådet som ble tilsatt i 2011 valgte å konkurranseutsette tjenesten, og en anbudskonkurranse ble publisert 24. september 2015, men det påtroppende byrådet valgte å avlyse konkurransen.

13 millioner

Remiks Miljøpark AS er fra 2010 organisert som et aksjeselskap som eies i sin helhet av Tromsø og Karlsøy kommune. Før 2010 var Remiks et kommunalt foretak. Selskapet har tre datterselskap – Remiks Husholding AS (som samler avfall fra husholdninger), Remiks Produksjon AS (som mottar og behandler avfall) og Remiks Næring AS som samler avfall fra næringslivet.

Norsk industri viser i klagen til artikkel 61 (1) i EØS-avtalen – som omhandler statsstøtte (se faktaboks).

I 2015 fikk Remiks Næring AS utbetalt nesten 13 millioner kroner fra Tromsø kommune for tjenesten, men Norsk industri mener, og skriver i klagen at markedsprisen for tjenesten er usikker, siden det ikke har vært gjennomgått noen anbudsprosess. De tror likevel at Remiks Næring AS blir betalt altfor mye for tjenesten, og sammenligner hva det koster for samme tjeneste i Bodø – en mye lavere pris.

– Ulovlig støtte

Norsk Industri mener derfor at prisforskjellen mellom det Remiks Næring AS får utbetalt, og det som de mener er den reelle markedsprisen må kunne regnes som offentlig støtte.

– Vi mener det er sannsynlig at kommunen betaler for mye for tjenesten og at dette må kunne regnes som ulovlig statsstøtte. Vi har ikke noe organ i Norge som det går an å klage inn statsstøtte til, så da ble ESA riktig organ å ta det til, sier Grini.

– Vi vil første og fremst anmode kommunen om å legge kontrakten ut på anbud. Dersom de ikke ønsker det, antar vi at ESA vurderer saken. Dersom det er snakk om ulovlig statsstøtte, regner vi med at de vil håndtere det.

Det er Nærings- og fiskeridepartementet som har oversendt klagen til kommunen, og de ber samtidig kommunen om å utforme et svar til ESA innen 5. oktober.

Bård Jørgensen, administrerende direktør i Remiks Miljøpark AS, har ikke mottatt klagen og kan derfor ikke uttale seg om den.

Konstituert stabssjef for politisk og administrativ ledelse i Tromsø kommune, Mari Enoksen Hult, bekrefter at kommunen har fått klagen.

– Vi har mottatt henvendelsen og vil nå gjøre en vurdering av den og forberede et svar til departementet. Henvendelsen ligger nå hos kommuneadvokaten, opplyser hun.

Administrerende direktør i Remiks, Bård Jørgensen Foto: Jon Terje Eiterå