Kunnskapsdepartementet vil ha slutt på at universitetene i Norge misbruker den yrkesbeskyttede «professor»-tittelen. UiT har ni såkalte «næringslivsprofessorer», som er ulike toppledere i næringslivet som er knyttet opp mot UiT.

Nå må de trolig endre tittelen.

Det var nettavisen for høyere utdanning og forskning, khrono.no, som først omtalte saken.

Les også: Slik gjør UiT det i stor internasjonal kåring

Spesiell kompetanse

Anne Husebekk er rektor på UiT og har mottatt brevet fra Kunnskapsdepartementet.

– Her må vi ha en avklaring angående nærings- eller «VRI»-professorene. I utlandet kalles det «professor of practice», men de oppfyller ikke de kravene til en akademisk stilling som professor. Dette er folk med spesiell kompetanse som betyr et tilskudd til universitetets totale kompetanse, noe som er utrolig viktig, sier hun til iTromsø.

VRI er forkortelsen for «Virkemidler for regional forskning og utvikling og innovasjon» og er et tiårig prosjekt finansiert gjennom Forskningsrådet. Det er gjennom VRI-ordningen at UiT har ansatt de ulike «næringsprofessorene».

For å kunne kalle seg professor må man være ansatt som professor ved et universitet eller høgskole.

Les også: Her er de beste kantinene på universitetet (iTromsø pluss)

Forvirring

Det eneste unntaket er om man har hatt professorstillingen i minst ti år eller om man har pensjonert seg fra professorstillingen.

Disse kravene tilfredsstiller ikke UiTs «næringsprofessorer».

– De får en honorartittel et år av gangen, basert på sin erfaring. I den grad det har skapt forvirring så må vi rydde opp, sier Husebekk.

– Tror du det er tydelig utenfor universitetsmiljøet at «næringsprofessor» ikke har samme kompetanse som en professor?

– Nei, skillet er ikke tydelig nok. Her skal vi ta kontakt med Kunnskapsdepartementet for å finne en tittel som er betegnende nok, men som ikke er i strid med en beskyttet tittel.

Les også: Studentpolitikere håver inn millioner (iTromsø pluss)

Truer med bøter

Kunnskapsdepartementet har truet med bøter til de universitetene og høgskolene som ikke rydder opp i bruk av professortitlene.

– Jeg håper vi skal finne en ordning som hindrer at vi blir bøtelagt. Vi er lojale mot Kunnskapsdepartementets ordninger, selv om jeg ikke er like streng som departementet. Samtidig gjelder ikke dette kun UiT. De fleste universitetene og høgskolene i landet har ulike slike ordninger.

Les også: Slik skal Nora (25) bli best på jobbintervju

Ikke rett fram

Anne Husebekk forteller at det ikke er rett fram å bruke professortittelen, selv om man er professor.

– Vi har tydelige retningslinjer på UiT. Når man uttaler seg som professor på UiT, skal man uttale seg innenfor sitt kompetanseområde. Hvis en jussprofessor mener noe om for eksempel fotball i avisene, skal han ikke bruke tittelen «professor ved UiT». Det hender at vi må påpeke overfor professorer når de bruker tittelen utenfor der det blir naturlig, sier hun.

DIALOG: Rektor Anne Husebekk forteller at hun skal gå i dialog med Kunnskapsdepartementet for å finne en løsning. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen