BOLIGHØSTEN: Dyre boliger som tidligere ble stående lenge før de ble solgt, selges nå raskt, ifølge megler Stian Mathiassen i Hjem Eiendomsmegling.

I sommer kunne eiendomsmeglerne i Tromsø melde om stor rift om de mindre leilighetene i byen, hvor studenter og foreldre sørget for høy aktivitet på boligmarkedet i fellesferien og i august.

Nå er tendensen en annen. Ifølge Stian Mathiassen, megler og partner i Hjem Eiendomsmegling, har nemlig markedet snudd.

– Før og etter sommeren er det mange studenter som flytter fra byen og selger leilighetene sine, samtidig som mange studenter får skoleplass og flytter til byen. Da er det mye aktivitet på leiligheter, mens de som selger eneboliger gjerne venter og legger dem ut etter sommeren, og det er nettopp der det er stor aktivitet nå, sier han.

Høy temperatur

Marte Øksendal, eiendomsmegler og avdelingsleder i Heimdal Eiendomsmegling, bekrefter at også de har merket et skifte i boligmarkedet.

– Det svinger mye, men vi ser at det er litt lengre omsetningstid på leiligheter nå enn i sommer, sier hun og viser til at studentene er den største kjøpergruppen til mindre leiligheter.

Det er likevel lite som tilsier at boligmarkedet er i ferd med å kjølne ennå, ifølge Øksendal.

– Vi har jevnt over stor aktivitet og pågang på det meste, men det er klart at eneboliger er mangelvare i Tromsø, noe som medfører større aktivitet på disse objektene. September og oktober er gode måneder og jeg tror den høye temperaturen på boligmarkedet vil vare til midten av november, sier hun.

Dyre boliger selges raskere

Mest attraktivt i boligmarkedet er større boliger som tomannsboliger, rekkehus og eneboliger.

– Det er få av disse på markedet akkurat nå, mens leiligheter har man ikke den samme mangelen på, sier Mathiassen og fortsetter:

– Dyre boliger som tidligere ble stående lenge før de ble solgt, selges nå raskt. Det opplever både vi og konkurrentene våre. Det bygges ikke så mange store boliger for tiden – men mest blokker med leiligheter – og da blir det større konkurranse om dem.

Megleren forklarer at mange av boligkjøperne som nå er på markedet vil ha større boliger og god kvalitet på byggene.

– De vil ikke ha oppussingsobjekter. De vil flytte rett inn og betaler gjerne for det hvis beliggenheten er bra. Det er for eksempel solgt flere boliger i Nøkken som har gått over takst. Det er boliger med god standard og god beliggenhet.

Halv million over takst

SOLGT FOR 5.75 MILLIONER: Eneboligen i Firkløvervegen 18 hadde en prisantydning på 5.3 millioner. Seks budgivere var med på budrunden.

Mathiassen forteller videre om en oppusset enebolig i Firkløvervegen på Kvaløysletta som nylig ble solgt nesten en halv million over takst. Huset på 162 kvadratmeter, med egen utleiedel og i et barnevennlig boområde, hadde en prisantydning på 5.3 millioner kroner og ble til slutt solgt for 5.75 millioner.

– Det var smekkfullt på visning, med over 30 interessenter og seks budgivere til slutt. Det viser at folk er villige til å flytte litt ut av byen, og at selv utenfor byen er etterspørselen stor på eneboliger.

Bolighøsten så langt har bydd på mye aktivitet både på nybygg brukte boliger.

– Vi har hatt veldig bra salg, men vi ser at det kommer færre boliger ut for salg nå enn det gjorde før og rett etter sommeren. Det vil føre til at det blir mer trykk på de boligene som ligger ute, sier megleren.

– Det er et tegn på at det er litt boligmangel. Det er bra trykk på de visningene vi har nå, men alt er selvsagt relatert til pris, og noen boligtyper er mer attraktive enn andre, legger Mathiassen til.

Lavere konkurranse

Han viser til at det er bygd flere leilighetsprosjekter den siste tiden, og at det dermed er mange leiligheter ute i markedet.

– Det er som regel ikke de mest besøkte visningene. Det er ikke halleluja på hvert enkelt boligsalg, slik mange kanskje har inntrykk av siden det ofte skrives i media om boligene som går over takst.

Flere boliger selges under takst, og to- og treroms leiligheter er det ikke de store budrundene på i motsetning til de større boligene, ifølge Mathiassen.

Megleren i Hjem Eiendomsmegling tror likevel at aktiviteten på boligmarkedet vil vare utover høsten.

– Det kommer an på hvor mange objekter som legges ut på markedet, men fortsetter det slik som det har vært hittil så tror jeg trykket vi har nå vil være utover oktober og november før det roer seg litt mot jul, sier han.