Da 43-åringen fra Kvaløysletta skulle reklamere på sin fire år gamle tørketrommel fra Samsung, opplevde han det han beskriver som et forsøk på å skremme forbrukeren fra å bruke reklamasjonsretten.

– Det kom opp en feilkode på tørketrommelen og da jeg ringte Samsung kunne de ikke fortelle meg konkret hva som var feil. Garantien på maskinen gikk ut etter to år, men jeg fortalte at jeg ønsket å benytte meg av reklamasjonsretten. De kunne likevel ikke garantere at jeg ikke må betale for sjekk av maskinen, forteller han.

Kan bli belastet 1.500,-

Eilertsen fikk etter samtalen en SMS med følgende beskjed:

«Hei, dette er generell informasjon om oppdraget som er bestilt. Vi vil utføre en sjekk av deres produkt, og tekniker vil da avgjøre om feilen dekkes av garanti/reklamasjon. Produktet må være klargjort for service, eventuell rydding og klargjøring vil bli fakturert etter medgått tid. Dekkes ikke servicen av garanti/reklamasjon faktureres sjekk og oppmøte med kr 1.500 inkl. mva.»

43-åringen reagerer på ordlyden i meldingen og mener SMS-en undergraver retten kundene har til reklamasjon på et produkt.

– Hvis du sender ut slike SMS-er til folk med dårlig råd, eller til dem som ikke har kunnskap om kjøpsloven og hva du som kunde har rett til, så oppnår du at kunden ikke reklamerer på det, men heller går og kjøper seg et nytt produkt.

– Mange tar ikke sjansen

Han forteller at familien betalte rundt 6.000 kroner for tørketrommelen da den ble kjøpt, for at de skulle ha en kvalitetsmaskin som varer mens de har små barn.

– Når jeg betaler så mye for et produkt så forventer jeg at den varer. Hvis jeg hadde visst at dette er måten Samsung behandler kundene sine på, hadde jeg kjøpt en rimelig tørketrommel til 2.000 kroner og heller byttet den ut jevnlig, sier han, og legger til:

– Hvis dette er en melding de sender ut nasjonalt så er det et spørsmål hvor mange mennesker som blir skadelidende og som ikke tar sjansen på å reklamere på produktene sine. Hvem er det som satser 1.500 kroner på at det kan være reklamasjonsrett? Det er det ingen som gjør det. Da kjøper de heller nytt. Jeg synes ikke det er verdt 1.500 kroner å få det sjekket hvis jeg blir skadelidende for 1.500 kroner og i tillegg må betale for en reparasjon, påpeker Eilertsen.

Vanskelig å finne feilen selv

– Og så lenge jeg ikke er utdannet reparatør har jeg heller ikke inngående kjennskap til produktet og kan heller ikke finne feilen eller reparere det selv, utdyper han og spør:

– Hva er egentlig poenget med å ha feilkoder på en maskin hvis koden ikke kan fortelle dem hva som er feil med maskinen? Det skal ikke være nødvendig å sende ut servicepersonell for å finne ut av det, men kundesenteret kunne ikke si annet enn det som sto i serviceboka som jeg også leste i.

Etter flere forsøk på å få tak i Samsung, skriver informasjonsmedarbeider i selskapet, Maria Hansson, følgende i en mail:

– Vi beklager virkelig at den berørte kunden ikke er fornøyd med hvordan saken har blitt håndtert. Vi er opptatt av at våre kunder får en bra opplevelse, både av våre produkter og av oss som selskap. Samsung følger gjeldende retningslinjer og regler, men kan dessverre ikke kommentere enkeltsaker og kan derfor ikke gå inn på noen detaljer i den aktuelle saken. Hvis det oppstår et problem eller kunden ikke er fornøyd, er vår anbefaling at man tar kontakt med Samsungs kundesenter for hjelp og veiledning.