BREIVIKEIDET: Politiet skal avhøre den tidligere siktede mannen i den pågående og nyopptatte etterforskningen av drapet på Erling Eriksen.

– I og med at vi avhører personen, vil han automatisk få status som mistenkt i saken, sier påtaleleder Einar Sparboe Lysnes.

– Har noen status som siktet i saken?

– Jeg ønsker ikke å kommentere om noen er siktet, sier Sparboe Lysnes til iTromsø.

Ifølge kriminalsjef Yngve Myrvoll har politiet et håp om å avhøre den nå mistenkte mannen mot slutten av uka.

– Det er kommet inn noen tips som vi undersøker nærmere. Når det gjelder innholdet i tipsene ønsker jeg ikke å kommentere dem, men det er noen som har henvendt seg i etterkant av programmet, sier Myrvoll til iTromsø.

Politiet har gjenopptatt etterforskningen på bakgrunn av det konkrete tipset som kom inn gjennom TV-programmet ”Åsted Norge” mandag.

– Vi har vurdert vitnet og anser han som troverdig. Tipset bygger på vår tidligere etterforskning i saken, sier kriminalsjefen.

– Tilsto over noen øl

Erling Eriksen ble drept i sitt hjem, trolig natt til 16. november 2002. Huset ble påtent, men obduksjonen av Eriksen viste at han hadde blitt utsatt for grov vold og kvalt før huset brant ned.

”Åsted Norge” har den siste uken satt drapet på dagsorden etter at et påstått vitne kom med angivelig nye opplysninger i saken. Det nye vitnet hevder at den tidligere siktede i saken innrømmet og beskrev drapet.

– Under en samtale over noen øl på Jernbanen fortalte han hva han hadde gjort. Han hadde fått avslag på å låne penger av Eriksen, og da svartnet det for han, for han var helt avhengig av pengene, men fikk de ikke. Etter han drepte han, brente han huset ned, sier det anonyme vitnet under mandagens episode av ”Åsted Norge”.

Ifølge den tidligere siktedes advokat avvises de påståtte innrømmelsene på Jernbanen.

– Klienten min sier at dette ikke medfører riktighet. Han har ikke begått denne handlingen, og har heller ikke fortalt noen at han skal ha gjort det. For øvrig er informasjonen han har fått så uklar at han ikke har mulighet til å kommentere noe utover dette, sier advokat Jørgen Mowinckel til TV2.

Pågrepet i 2003

I januar 2003 ble mannen pågrepet og siktet for drapet på Eriksen. Den daværende siktede – og nå mistenkte mannen – sto Eriksen svært nær. Han har imidlertid hele tiden holdt fast ved sin uskyld. Etter fire uker i varetekt vinteren 2003 ble han løslatt.

Sommeren 2003 stoppet hoveddelen av politiets etterforskning opp. Politiet uttalte til mediene at de ventet i håp på at nye opplysninger skulle komme fram. 6. juli 2004 henla Riksadvokaten siktelsen mot den da 32 år gamle bekjente av Eriksen.

Før han ble pågrepet og siktet, følte den nå mistenkte mannen seg mistenkeliggjort og stilte derfor opp til et intervju med VG. Der hevdet han sin uskyld. Han fortalte at han hadde vært på besøk hos 85-åringen ettermiddagen før brannen.

– Men jeg oppsøkte ham for å spørre om han hadde det bra og ville bare hjelpe, sa den nå drapsmistenkte til VG.

Han la til at han ville beskytte sin gamle venn som var blitt så skrøpelig.

85-årige Erling Eriksen bodde alene, og hadde skrøpelig helse med dårlig syn og hørsel.

Alibi

Den da siktede mannen hadde alibi av familie og venner drapskvelden. Han skal ha laget hjemmelaget fiskegrateng kvelden og deler av natta Erling Eriksen ble drept. Han skal også ha vært syk. Vitnene hevder at ingen forlot sammenkomsten før klokka 00.30 da en av gjestene kjørte hjem. Ifølge vitner skal ingen ha forlatt gårdsbruket før neste morgen.

Politiet jobbet i 2002 og 2003 ut fra teorien om at den nå mistenkte mannen hadde et økonomisk motiv for å drepe Erling Eriksen.

Den 85 år gamle mannen stolte ikke på banken og hadde beviselig 80.000 kroner gjemt i huset. Den tidligere etterforskningen av den nå mistenkte mannen viser at han var gjenstand for flere uteblivelsessaker og inkassosaker, som tyder på økonomiske problemer. Han var tidligere dømt for mindre alvorlige lovbrudd.

Ventet på mer informasjon

Daværende politiadvokat Per Krokan uttalte i mars 2004 til Nordlys:

– Vi har hatt svært få tekniske funn å gå etter, og få observasjoner fra åstedet. Av og til dukker det opp ting fra folk som går og bærer på noe. Men det har ikke skjedd i denne saken.

Politiet etterforsker nå påstandene til den nye kilden, som hevder å ha båret på den nå mistenkte mannens tilståelse i mange år.