Debatten om proffboksing har tatt fyr etter at Cecilia Brækhus lørdag slo knockout på franske Anne Sophie Mathis i Oslo Spektrum. Også lokalt har politikerne engasjert seg, og Aps Jarle Heitmann er ikke i tvil om at proffboksing på norsk jord igjen bør forbys.

– Det er ekstremt underlig at man åpner for proffboksing på norsk jord når man har så bred, faglig dokumentasjon på hvor skadelig og potensielt dødelig dette er. Proffboksing er langt over streken av hva en moderne stat bør tillate, mener Heitmann.

– Håpløs argumentasjon

– Andre farlige, og potensielt skadelige, idrettsgrener tillates i Norge?

– Ja, men intensjonen bak idretten er det vesentlige i denne saken. I ishockey og amerikansk fotball er intensjonen å score mål, i fjellklatring og slalåm nyter man naturen, mens i proffboksing går man inn for å skade hverandre. Det blir en helt meningsløs sammenligning og håpløs argumentasjon, sier Ap-politikeren.

Uavhengige Anni Skogman er uenig.

– Jeg synes det er helt supert at forbudet er opphevet. Proffboksing er en idrett vi aksepterer, og da er det selvsagt helt riktig ast man får bokse på norsk jord, sier hun.

– Helt frivillig

– Hva med risikoen for skader?

– De som velger å gå i ringen gjør det helt frivillig, og deltakerne er klar over hvilke risikoer de tar ved å gjøre det. Det er ikke noe mindre farlig å bruke fritiden sin på basehopping. Personlig ville jeg aldri verken basehoppet eller proffbokset, men jeg er helt ærlig på at det er en del sportsgrener jeg ikke forstår. Det betyr imidlertid ikke at andre ikke skal få lov til å gjøre det, sier Skogman.

- Kan ikke forby alt man ikke liker

Hun mener at et forbud mot enkelte idrettsgrener er uforståelig.

– Man kan ikke sitte og forby alt man ikke liker. Det er lov å ikke like ting – for all del – men man kan ikke dømme noe på bakgrunn av at du personlig ikke liker det. Selv om basehopping er potensielt skadelig, er det ingen som snakker om å forby det, sier Skogman.

Jarle Heitmann mener at en slik argumentasjon er meningsløs.

– Et samlet, medisinsk fagmiljø advarer mot denne sporten. Selv om utøverne vet hva de går til, vet vi samtidig hvor mye skade de kan utsettes for. I tyrefekting vet fekteren hva han går til, men det tillater vi ikke i Norge, sier han.