TROMSØ: Torsdag klokken 11.30 legges statsbudsjettet for 2017 fram, men det er allerede klart at Tromsø kommune får 4,8 millioner kroner til styrking av lesing og skriving i grunnskolen- og barnetrinnet.

– Det vi ser er at stadig flere barn går ut av barnetrinnet uten å kunne lese og skrive godt nok. Dette påvirker deres videre utdanningsløp dramatisk, og vi ønsker nå å gripe inn tidlig, slik at barn ikke blir hengende etter. Vi vet at det er 80 prosent større sjanse for at elever fullfører grunnskolen med gode karakterer når de har de grunnlegende lese- og skriveferdighetene på plass tidlig, sier Kent Gudmundsen (H), stortingsrepresentant for Troms.

Forskjellige utfordringer

Målet er at hver enkelt skole skal kunne disponere midlene på den måten de har behov for.

– Alle skoler har forskjellige utfordringer og skal ha mulighet til å sette inn midlene der de tror det vil ha størst effekt. De valgene skal selvsagt være kunnskapsbaserte og vise til forskning. Det kan for eksempel være å bryte opp klasser i mindre grupper, ansette flere lærere, ta i bruk spesielle verktøy i undervisningen eller andre tiltak som sørger for en tettere oppfølging av dem som sliter, sier Gudmundsen.

Allerede fra barnehagen

Dette er en del av regjeringens neste storsatsing innen utdanningssektoren. De vil også rette inn ressurser mot barnehager.

– Vi ønsker at det skal være en bevisst tanke bak leken. Det er viktig at det finnes klare strategier for det pedagogiske innholdet i barnehager, og disse midlene vil styrke det arbeidet, sier Gudmundsen.

Opptrapping

Statsbudsjettet skal vedtas i desember, og selv om 4,8 millioner ikke høres ut som en voldsom sum, er det i alle fall en start mener Gudmundsen.

– Dette er en viktig opptrapping av satsingen. Vi starter med 360 millioner kroner nasjonalt slik at vi får en betydelig innsats inn mot barnetrinnet. Om pengene brukes rett kan vi skape et viktig handlingsrom som vil kunne gi enda flere barn en god start og flere muligheter, sier Gudmundsen.