At man kan jage tømmermennene på dør er i hvert fall en påstand som jeg har hørt mange ganger i forbindelse med den litt sur-søt-sterke suppa Tom Yum Goong.

Om det stemmer eller ei vil jeg ikke si noe bastant om, men jeg kan skrive under på at den både varmer godt og løfter deg opp.

Dette er en av de virkelige thailandske nasjonalrettene, og suppen spises over hele Thailand.

Tom Yum betyr – visstnok – noe á la «krydret suppe», og den har flere beslektede versjoner.

Med kylling heter den Tom Yum Gai, med svinekjøtt er navnet Tom Yum Moo – og grønnsaker heter den Tom Yum Hed.

En versjon har også kokosmelk i krafta – noe som gjør den mer fyldig og rik.

Alle suppene har det til felles at de er skikkelige smaksbomber – og at de er forbausende lette å lage.

Det som er viktig å tenke på her er at det skal være en balansert suppe. Smaksbildet skal inneholde både syre fra sitrus, kraft og styrke fra chili og hvitløk, samt salt og umami fra fiskesaus og ingefær.

Du finner ingrediensene til suppa på de aller fleste eksotiske matbutikker.

Tom Yum Goong

1,2 liter tynn kyllingkraft

1-1,5 stilk sitrongress

3–4 fedd hvitløk

2 chilifrukter

10 kaffirlimeblader

2–3 lime

1/2 dl thai fish sauce

2–3 ss lys soyasaus

1 ts chilipasta

1 ts (palme) sukker

1/2 dl fersk koriander

2 cm ingefær eller galangal

1–2 dl østerssopp

Kutt sitrongress i 2–3 cm lange biter. Bank gjerne litt lett på stråene for å åpne dem. Finhakk rot og stilk på korianderen (spar bladene) samt hvitløken. Strimle kaffir-limebladene, skjær chilien i ringer, riv ingefær og del soppen.

Legg alt i en kjele og hell over kraft, fiskesaus og saften fra limen. Strø over sukker – gjerne revet palmesukker om du får fatt i det.

Kok opp buljongen og la det trekke lett i cirka 15 minutter. Smak på buljongen underveis – og tilsett litt ekstra av det du mener mangler. Husk at det skal være en smak som både inneholder salthet, styrke og syre.

Cirka fem minutter før servering legger du i

6 cherrytomater i båter

12–16 rå scampi uten skall

1 dl strimlet vårløk

(1-2 dl kinakål/pak choi)

Øs opp i suppeskåler, og strø over hakkede korianderblader (og ev. chiliflak om du vil ha mer krutt).

Server med lyst, asiatisk øl.

Vel bekomme!