Den lørdagen strømmet folk til det gamle sjøhuset ved Eidkjosen. Venner, bekjente og nysgjerrige unger møtte mannsterke opp for å hjelpe til med sjøsettingen av åttringen som hadde fått navnet «Sølvskeia».

LES OGSÅ: Fru Rønning i Storgata 154 (for abonnenter)

Dåpsgave

For Walter Meyer Pedersen Leijon (nå i sitt 72. år) startet eventyret om «Sølvskeia» allerede i 1978 da han og noen kamerater kom over en gammel åttring i Dåfjord på Ringvassøya. Den brukte han som mal for å bygge sin egen åttring.

– Det var der navnet kom fra. Ifølge den gamle damen vi kjøpte båten av var den bygd i Mo i Rana i 1895-96 og kjøpt under et lofotfiske. Kjøperen seilte datteren til dåpen i Karlsøy kirke, og den var en dåpsgave til henne. Siden en sølvskje var den tradisjonelle dåpsgaven, fikk også båten dette navnet. Derfor ble jeg nærmest pålagt å gi båten som jeg bygde det samme navnet, sier Pedersen til iTromsø i dag.

Hentet trevirket selv

I en reportasje 8. juni 1985 medgir båtbyggeren at han var ganske fersk i båtbyggerfaget da han startet arbeidet. Inspirert av sin barndomsvenn Arnfinn Sivertsen og med god hjelp fra båtbyggeren Sverre Slettmo satte han i gang med å bygge båten fra grunnen av.

LES OGSÅ: Fangsten som skapte byen (for abonnenter)

Tømmeret, spantene, bøyene og lottkrokene hentet han selv i Reisadalen med båtbygger Johs. Kvam som veileder.

– Heldigvis har jeg ikke ført verken dagbok eller regnskap over hvor lang tid jeg har brukt. Jeg skal innrømme at det har tatt tid og man har gått både lei og sur underveis. Men så har gode venner mobbet meg, og så var det å kaste seg på båten igjen, sa Pedersen til «Tromsø» i 1985.

– En utmerket båt

Etter at åttringen ble sjøsatt, har han stort sett drevet med restaurering og renovering av gamle båter som medlem i Arctandria–Tromsø kystlag. Men «Sølvskeia» har naturlig nok stor betydning for ham.

– Den står i Arctandrias naust i dag, og det er en utmerket båt som er godt bygget, sier han ubeskjedent.

Båten har blant annet deltatt i Vestfjordseilasen som årlig går fra Steigen til Kabelvåg. Walter Meyer Pedersen Leijon, som i mange år var lærer ved Sommerlyst skole, er fremdeles levende opptatt av landsdelens gamle båtkultur og har blant annet skrevet en hovedfagsoppgave i arkeologi om Bårsetbåten som ble funnet i en myr på Kvaløya i 1931.