Fylkestingsrepresentant Kristian Eilertsen (Frp) er langt fra imponert over Ap i saken.

– Dette er et tydelig linjeskifte fra Arbeiderpartiet. Det er et svik mot Nord-Norge og landets viktigste næring, at de ikke vil jobbe for å konsekvensutrede Lofoten, Senja og Vesterålen (LoVeSe). Ap har vært en troverdig alliansepartner i denne saken i flere år, og derfor er det nå overraskende og trist at Ap snur i denne saken med et slikt svik.

Les også: Folkemøte om olje og gass: – Politikerne i Nord-Norge kan ikke se seg blinde på oljen

Viktig næring

– Dette er en viktig sak med tanke på arbeidsplasser i Nord-Norge, og å støtte opp om ei næring som sliter for øyeblikket. Selv om oljeprisene har gått ned er fremtiden til olje og gassindustrien i Nord-Norge.

– Mange er kritisk til oljeutvinning i LoVeSe med tanke på fiskeri og miljø. Ser du de problemstillingene?

– Selvfølgelig, og det er derfor vi trenger en konsekvensutredning og mer kunnskap. Ingen politikere går inn for noe som vil være skadelig for miljøet eller fiskeriet i områdene. Men det vet vi ikke før vi har kunnskapen på plass, og kan finne en balanse mellom interessen, sier Frp-politikeren.

Les også: 126 færre årsverk innenfor oljeleveranse i Tromsø

– Det stemmer ikke

Fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap) deler ikke oppfatningen til Eilertsen.

– Dette er ikke et linjeskifte. Her konstruerer Frp en sak på Fylkestinget for å komme med en sånn anklage. Vi vedtok verken ja eller nei til konsekvensutredning på fylkestinget. Vi stemte ned saken fordi konsekvensutredning av LoVeSe ikke har noen relevans i 2016. Frp forhandlet det vekk da de gikk inn i regjering, så fram til neste stortingsperiode er ikke oljeboring i LoVeSe aktuelt. Sitter Frp på informasjon om at saken vil bli tatt opp før 2019? For da bryter i så fall Frp regjeringsgrunnlaget.

Les også: Oljebremsen slo også til i nord

– Useriøst

Myrseth mener Eilertsen har et vinglende forhold til fakta.

– Kristian Eilertsen må faktisk være mer korrekt i hvordan han fremstiller fakta og vedtak. Han vrir fullstendig på et vedtak som ikke er blitt fattet, og det er useriøst.

– Troms Arbeiderpartiet skal ta stilling til konsekvensutredning om en måned. Personlig er jeg skeptisk til oljeboring, men jeg kommer til å jobbe for det partiet vedtar. Det er bare tom retorikk å påstå av vi har sviktet landsdelen. Det er Frp som har satt en stopper for konsekvensutredning i Stortinget, så i så fall så er det de som har sviktet, sier fylkesrådslederen.

IRRITERT: Fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap) synes Frp har et flyktig forhold til fakta i saken, og sier Ap ikke har endret standpunkt. Foto: Troms fylkeskommune Foto: Troms fylkeskommune
SKUFFET: Kristian Eilertsen (Frp) er skuffet over at Ap stemte ned interpellasjonen deres om oljeboring i LoVeSe. Foto: Tore Skadal Foto: Picasa