– Per dags dato er det fra og med januar 2017 ikke penger å drive med, og da må vi dessverre legge ned, sier Willy Jensen, styreleder for Telemuseet.

LES OGSÅ: Telemuseet legger trolig på røret

Ifølge Jensen arbeides det hardt opp mot stortingskomiteer og andre aktører i telebransjen for å sikre videre drift av museet.

– Statsbudsjettet for neste år er ennå ikke vedtatt, så det er ennå håp om offentlig støtte. Men for å være ærlig, begynner det dog å se vanskelig ut, konstaterer han.

Finansdebatten i Stortinget er lagt til 8. og 9. november, og styrelederen anser det som siste mulighet til å sikre bevilgninger til museet.

– 23. november er det lagt opp til styremøte. Dersom det ikke har skjedd noe fram til da, vil nedleggingen vedtas, forteller Jensen.

I dag er det i alt syv ansatte fordelt på seks og et halvt årsverk koblet til museet og dets rundt ti avdelinger. Museets hovedmagasin ligger på Fet i Fetsund, i en 2.500 kvadratmeter stor fjellhall.

Viktig del av historien

Nestleder og kommunikasjonsansvarlig ved Telemuseet, Laila Andersen, forteller til iTromsø at de var klar over at Telenor ønsket at andre aktører skulle komme inn og bidra til driften av museet, og at de i 2017 ville kutte støtten.

– Vi håpet på plass i statsbudsjettet. Da forslaget ble lagt fram, ble jeg veldig skuffet og overrasket. Vi har en enorm utstillingssamling som vi har jobbet med lenge. Kommunikasjonshistorien er i tillegg en utrolig viktig del av norsk historie, sier hun.

Også styrelederen ble overrasket over regjeringens prioriteringer.

– Jeg ser at det blant annet er tiltenkt midler til Jernbanemuseet og Postmuseet. I tillegg får et grafisk museum i Stavanger 30 millioner kroner. Vi hadde overlevd et år med 3,5 millioner, sier Jensen.

– For hele bransjen

Kai Rosenberg, pressetalsmann for Telenor, forteller at da Telemuseet ble en egen stiftelse i 2002, skulle det også være et museum for hele telebransjen.

– Det er imidlertid bare Telenor som har gitt det penger. Siden etableringen har vi tilført museet rundt 300 millioner kroner gjennom støtte og kjøp av tjenester, sier han.

Telenor gjorde det for fem år siden klar at de i 2017 ville kutte støtten dersom ikke andre aktører kom på banen.

– Hvis staten eller andre aktører gir støtte, vil også vi støtte museet. Det at ingen har stilt seg villige, er årsaken til at situasjonen er såpass akutt som nå, slår Rosenberg fast.

– Det er vanskelig, men jeg forstår Telenor på en måte. Jeg skulle ønske at de fortsatte å støtte oss, men jeg har respekt for den avgjørelsen som er tatt, sier Jensen.

iTromsø har vært i kontakt med Samferdselsdepartementet, som ifølge Finansdepartementet har behandlet Telemuseets søknad om bevilgning for 2017, men har så langt ikke fått svar på hva som legges til grunn for at museet ikke ble inkludert i forslaget til statsbudsjett.