Både Volvat og Aleris, som begge har private sykehus i Tromsø, har merket en økning i antallet menn som velger å gjennomføre sterilisering.

– Vi ser en klar økning i etterspørselen etter sterilisering hos menn. Så langt i år har vi allerede utført flere steriliseringer enn det vi gjorde i hele 2015, sier kommunikasjonsdirektør i Aleris, Anita Tunold.

I 2014 steriliserte 522 menn seg hos Aleris. I 2015 var tallet 625. Så langt i år har hele 660 personer fått «klippet strengen» hos det private helseforetaket.

Vurderer å utvide

I Tromsø startet Aleris først i mai i år opp et steriliseringstilbud, og har så langt gjennomført seks operasjoner.

– Dette er et tilbud vi vurderer å utvide ettersom vi nasjonalt sett ser økt etterspørsel, forteller Tunold.

Klinikkleder Bente Holtan Openshaw ved Volvat Tromsø bekrefter at også Volvat fra år til år, både nasjonalt og lokalt, har sett ei økning i antallet menn som steriliserer seg.

– Prosentvis økning og antall er vanskelig å si noe om da jeg ikke har tallene foran meg, men det er i dag et betydelig antall menn som velger å få utført sterilisering.

Les også: Thomas har ventet seks døgn på operasjon. Nå beklager UNN

– Ikke nødvendigvis økning

Openshaw er dog forsiktig med å konkludere med at dette betyr at det er en reell økning i antallet menn som velger å få utført operasjonen i Norge.

– Det er ikke slik at dette betyr at antallet nødvendigvis har økt. Det kan skyldes at flere tidligere fikk gjennomført operasjonen i det offentlige. Sterilisering av menn, også kjent som vasektomi, er ikke klassifisert som et medisinsk nødvendig inngrep. Det er dermed innført såkalt forhøyet egenandel, og sykehusene er ikke forpliktet til å ha et tilbud om inngrepet.

Ved UNN utføres kun operasjonen ved UNN Narvik. I 2014 skrev NRK at menn i Nord-Norge som ønsket å sterilisere seg risikerer å måtte vente i flere år på operasjonen, da de havner langt bak i køen ettersom pasienter med trengende lidelser prioriteres.

Ved urologisk avdeling har UNN gjennomført 118 mannlige steriliseringer hittil i 2016.

Skattetallene: Dette tjente legene i fjor

– Magert tilbud

Urolog og spesialist i generell kirurgi, Espen Kvan, jobber for Aleris. Han bekrefter at det offentlige tilbudet kan være veldig magert.

– Jeg var en tur oppe i Bodø for å sterilisere på vårt sykehus der, og da møtte jeg en mann som var henvist til et av sykehusene i Nordland. Pasienten fortalte dog at han måtte vente to år på å få gjennomført operasjon, forteller han, og fortsetter:

– Det som er av vasektomi-tilbud i Norge i dag, er de helt private urologene, som her hos Aleris og Volvat, og avtalespesialister. Sistnevnte er det imidlertid ikke så mange av, og de har mye annet de skal gjøre.

12 PÅ EN DAG: Espen Kvan, urolog og spesialist i generell kirurgi hos Aleris, har på det meste sterilisert 12 menn på en dag.

Selve inngrepet er imidlertid ikke veldig komplisert og tar heller ikke særlig lang tid.

– Det gjøres under lokalbedøvelse og tar rundt 30 minutter. Jeg tar tak i sædlederen under huden, setter lokalbedøvelse i huden og rundt lederen. Deretter lager jeg et lite snitt på under en centimeter og trekker sædlederen ut med en spesialtang, deretter klipper jeg bort 15 millimeter og knytter over endene.

Les også: Full pupp på ammekafé

Sterilisering kan reverseres

På det meste har Kvan utført 12 steriliseringer på en dag, men antallet varierer fra uke til uke.

– Noen ganger er det tre-fire i uken, mens det andre ganger er over ti, sier urologen.

Inngrepet er i utgangspunktet reversibelt, men Kvan gir alle sine pasienter beskjed om at de bør se på det som ikke-reversibelt, da det ikke er noen garanti for at et nytt inngrep er vellykket.

Ifølge Kvan er det hovedsakelig tre grunner til at menn velger å sterilisere deg.

– De fleste sier de er sendt av kona, slik at hun slipper å bruke prevensjon. Andre sier de synes det er nok med de to eller tre barna de har, og ikke orker flere. Så er det en liten gruppe som ikke ønsker barn i det hele tatt, utdyper han.

Koser seg på operasjonsstua

At inngrepet utføres under lokalbedøvelse, fører naturligvis til at mange er nervøs når de kommer til operasjonstua.

– Mange synes nok det er ubehagelig sted å bli tuklet med, så jeg starter med litt hyggelig konversasjon. Pasientene er ofte opptatt av jobbene sine, interesser eller hobbyer, så det er lett å få i gang en samtale. Da går tiden fort, forteller Kvan.

Selv koser urologen seg på operasjonsstua.

– Jeg har såpass mye trening på inngrepet at jeg ikke trenger å være fryktelig konsentrert, og kan dermed konsentrere meg om samtalen med pasienten. Det er absolutt en hyggelig stund, slår han fast.