La oss slå det fast, først som sist, at Halloween er et nytt fenomen her i landet. I Bladet Tromsøs avisarkiv fra 1989 er det for eksempel ikke en henvisning til monsterkostymer, morderklovner og godteri. Selv om Tromsø biblioteks barneavdeling, som på denne tiden holdt til i Storgatbakken, åpnet en «spøkelseshule», var det ikke i forbindelse med noe Halloween-arrangement.

Maskert ungdom

FLAGGDAG? Bjerkaker og Lanes begynte å bli godt bebygd på 60-tallet. Nederst til høyre ser vi en liten del av Strandvegen da den virkelig var en vei langs stranda. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Perspektivet Museum.

Men kan det tenkes at Halloween-feiringa i Tromsø hadde sin spede begynnelse på Bjerkaker? Onsdag 8. november 1989 skriver i hvert fall Bladet Tromsø om «maskerte ungdommer» som «terroriserer eldre».

– Det man tidligere opplevde som guttestreker, er borte. Nå nøyer ungdommen seg ikke med å ringe på døren for deretter å stikke av. Nei, nå stikker de maskerte fjes inn mot vinduene mine, de kaster stein på vegger og glass og roper ukvemsord. Jeg gruer meg hele dagen for det som kvelden bringer. Om nettene er jeg også engstelig, sa en eldre kvinne som ønsket å være anonym.

Maktesløse

Da «Tromsø» skrev om saken, hadde terroren pågått i flere uker allerede og de eldre i området følte seg «maktesløse mot pøbelen».

– Det er ikke politiets oppgave å holde ungene i ørene. Det må de foresatte gjøre. jeg skjønner godt at eldre og forsvarsløse mennesker blir redde. Vi har imidlertid ikke vært klar over problemet på Bjerkaker. Men jeg vil henstille bråkmakerne om å stoppe sine aktiviteter, sa kriminalsjef Kurt Pettersen til «Tromsø».

Denne aktiviteten har påfallende likhetstrekk med Halloween-feiringa, ikke minst tidspunktet, men det synes som om gjerningsmennene ikke har vært klare over godteripotensialet som lå i å ringe på og advare sine ofre med et vennlig «knask eller knep?» først.

Bitende tradisjon

Uansett regner vi med at disse aktivitetene etter hvert tok slutt etter at bydelens foresatte leste om hva deres håpefulle tok seg til. I hvert fall finner vi ikke flere artikler om saken.

Og hvis det ikke har gått opp for deg ennå: Denne artikkelen er en advarsel. I kveld må du nemlig regne med et masseangrep av godterihungrige vampyrer, trollmenn og hekser. For selv om Halloween ikke er en tradisjon som sådan her i landet, ser den ut til å ha bitt seg fast som en zombie.