Norske butikker kaster hvert år 68.000 tonn spiselig mat, i tillegg kaster store matprodusenter 60.000 tonn. Maten som kastes i Norge årlig er nok til å brødfø 850.000 mennesker. Hvert minutt kaster norske butikker 54 brød. Hvert sekund kaster de et halvt kilo kjøtt.

«Matvinn»

Dette matsvinnet vil Framtiden i våre hender gjøre noe med gjennom innføring av en matkastelov som forbyr dagligvarebutikker og matprodusenter å kaste spiselig mat.

– I stedet for matsvinn kaller vi det for «matvinn». Det er en positiv sak som fører til mindre svinn for butikkene samtidig som flere mennesker kan spise seg mette av maten, sier Svein Gunnar Karlstrøm, daglig leder for Framtiden i våre hender Nord.

De siste års fokus på all maten som havner i avfallscontainere har ført til at mengdene kastet, men fullt spiselig mat, har blitt mindre. Mens hvert fjerde norske handlenett endte i søpla for et par år siden, er det nå hvert femte handlenett.

– Det skjer positive ting, tross alt.

Ikke straff

KrF fikk Stortinget i oktober med på et vedtak utredning av spørsmålet om en matkastelov. Karlstrøm håper en matkastelov kan få samme effekt som røykeloven.

– Røykeloven var et godt grep som også kan gjelde for matavfallet. Vi fronter ikke en matkastelov for å straffe noen. Vi ønsker at butikkene finner alternative måter å kvitte seg med matavfallet, og en matsentral kan være et slikt alternativ. Det er positivt at politikerne bak Kystens Hus-erklæringen sier de skal jobbe med matsvinn.

Mer matavfall

Informasjonsrådgiver Ivar Sture Handeland i Remiks er opptatt av avfallsminimering og at det kastes minst mulig. Tall for siste år viser imidlertid at utviklingen ikke går riktig vei.

– Vi støtter en matkastelov for å få mindre avfall. I 2015 fikk vi litt over 5.000 tonn matavfall fra husholdninger og næringsliv, som er en økning på fire prosent i forhold til 2014. Vi sender matavfallet til kompostering, mye av det er bakervarer og ferskvarer, sier Handeland.

kasteforbud: – Dette er en salig blanding av mat som blir kompostert, sier Ivar Sture Handeland (til venstre). Svein Gunnar Karlstrøm vil ha forbud mot at spiselig mat kastes.

– Som forbrukere er vi litt bortskjemte fordi vi forventer ferskt brød både morgen og kveld, sier Karlstrøm.

Samarbeider om matsentral

Framtiden i våre hender har funnet ut at butikkene i Tromsø kaster rundt 2.000 brød daglig. Nå jobber de sammen med Bymisjonen, Gatemagasinet Virkelig, Røde Kors og Frelsesarmeen for at det etableres en matsentral i Tromsø.

– Vi er på utkikk etter egnede lokaler for en sentral med lager og kjølerom hvor dagligvarebransjen kan levere inn mat. Det er snakk om mat som er i ferd med å gå ut på dato som kan videreformidles til dem som trenger det mest. Vi ser for oss et konsept med matsenter og kafé, sier Karlstrøm.

– Fører ikke billig mat til at folk kaster mer enn dersom maten kostet mer?

– Det er et godt spørsmål om maten er for billig. I dag bruker husholdningene ti prosent av inntektene til mat, i 1950 ble halvparten brukt til mat. Dersom folk kjøper dyrere kvalitetsmat vil vi behandle maten med større respekt, mener Karlstrøm.