– Skal en landhandel ha noe å gjøre i bygda, må den ha støtte av befolkningen. Personlig synes jeg Sjursnes-folket er flinke til å hjelpe sine nærbutikker, sa landhandler Ingolf Sjursnes til Bladet Tromsø den 7. mars 1984.

Vareutvalget avgjør

Da hadde Sjursnes drevet sin landhandel i 32 år, og selv om butikken hans hadde gjennomgått både renoveringer og ominnredninger siden oppstarten i 1952, var han klar på at det var en landhandel han drev.

Ifølge definisjonen er en landhandel en «mindre, assortert forretning i landdistrikt», men ifølge Sjursnes var ikke det hele svaret.

– Det er vareutvalget som avgjør. Her er man nødt til å satse på mer enn bare dagligvarer. Som serviceinstitusjon er vi nødt til å kunne tilby et større varespekter – også en del manufaktur – for bygdas befolkning. Det vareutvalget vi opererer med er faktisk større enn det grunnlaget for drift tilsier, forklarte Sjursnes.

Utrydningstruet

For det er landhandelens hemmelighet. Man aner ikke hva man kan finne. Selv kjøpte jeg mine første slips i en landhandel: silkeslips med tegnefilmmotiver på. Har aldri funnet slike igjen. Eller når man skal på fisketur og oppdager store mangler ved utstyret. Da var landhandelen god å ha.

Fremdeles finner man slike små forretninger, eller gjerne litt større Coop-butikker på bygda, som viderefører denne tradisjonen, men landhandelen i seg selv har nok vært utrydningstruet lenge.

For Sjursnes del begynte denne utviklinga i 1984.

Taper alt

– Lavprisbutikkene få mil unna oss bekymrer oss alle. Jeg synes det mer og mer ligner en amerikanisering. Hvis dette medfører at vi mister landhandelen, da har vi tapt alt, sa Sjursnes eneste Høyre-representant i samme reportasje.

Fra 1299 var faktisk handelsmennene lovpålagt å primært selge sine varer i byene selv om det noen steder ble tillatt med en «landkremmer». Handelsloven av 1842 løsnet på dette påbudet, men det var ikke før i 1857 at landkremmerne fikk tillatelse til å opprette faste utsalgssted. I 1882 var i all praksis landhandlerne likestilt med bykjøpmennene.