TROMSØ: KrF presenterte denne uken sitt alternative budsjett på Stortinget. Der har de lagt inn 2,5 millioner kroner ekstra til Tromsøundersøkelsen.

– Tromsøundersøkelsen er en av to store nasjonale folkehelseundersøkelser. Siden man har drevet med undersøkelsen i 40 år, har man helt unike resultater som brukes både lokalt og internasjonalt. Derfor er det viktig å sikre full finansiering av undersøkelsen, sier Helga Marie Bjerke, som er Troms KrFs førstekandidat til Stortinget.

I fjor var første gang Tromsøundersøkelsen hadde egne øremerkede midler i statsbudsjettet. Ellers har undersøkelsen i stor grad vært finansiert av UNN og UiT.

Les også: UiT jubler for stor budsjettøkning.

Mangler finansiering

Da regjeringen la fram sitt budsjettforslag tok Bjerke kontakt med prosjektleder Heidi Johansen i Tromsøundersøkelsen, og fant ut at de fremdeles manglet midler.

– Johansen fortalte meg at om de skulle klare å opprettholde samme aktiviteten som inneværende år, manglet de 2,5 millioner kroner. Så da tok jeg kontakt med stortingsgruppa til KrF, og fikk tilbakemelding om at de ville ta det med i det alternative budsjettet.

– Det føles utrolig bra å få gehør. Det viser at selv om vi ikke har KrF-representanter fra Troms, så satser partiet i både fylket og Tromsø. Nå håper jeg Øyvind Korsberg (Frp) og Kent Gudmundsen (H) kan jobbe videre med dette som representanter fra Tromsø opp mot regjeringen, sier hun.

Les også: Disse kjendisene skal lokke deg til Tromsøundersøkelsen.

– Veldig hyggelig

Heidi Johansen er leder for Tromsøundersøkelsen, og er svært fornøyd med tildelingen i KrFs budsjett.

– Det er veldig hyggelig for oss. For første gang er vi fast inne på statsbud med tre millioner kroner årlig, og det er vi er glad for. Samtidig er vi litt skuffet, for vi søkte om 5,5 million årlig, som er like mye som helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag får av statlig finansiering. I vårt daglige virke utgjør 2,5 millioner en stor forskjell, og det tilsvarer rundt tre ekstra stillinger. Nå har vi akkurat gjennomført nok en undersøkelse, og har enorme datamengder som må analyseres og omsettes til verktøy som samfunnet kan ta i bruk. Men for å det til så godt som vi ønsker, trenger vi ressurser.

– At KrF har tatt oss inn i sitt alternative budsjett er helt fantastisk. Nå håper de får andre støttespillere med seg, både regionale politikere. Vi føler vi har et berettiget håp om at vi kan få på plass finansieringen, for det har lenge vært partipolitisk enighet om at Tromsøundersøkelsen er viktig, og et nasjonalt anliggende, sier Johansen.

FORNØYD: Prosjektleder for Tromsøundersøkelsen, Heidi Johansen, håper KrF for gjennomslag for økt bevilgning. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen / iTromso