TROMSØ: 14-åringen fra Tromsø har nemlig nemlig passert 2.300 i rating – og dermed har han fått FM-tittelen (FIDE Mester).

– Det er kjempebra. Han har alle muligheter, sier Simen Agdestein, som er en av Norges beste sjakkspillere.

Han svarer «absolutt» på iTromsøs spørsmål om Kaasen er et av landets største sjakktalenter.

– Jeg bryr meg ikke så mye om titler. Han ligger godt an i forhold til andre spillere. Magnus (Carlsen) er i en klasse for seg selv. Men han ligger veldig godt an sammenlignet med Jon Ludvig Hammer som er nummer to i Norge, sier Agdestein.

Den nøyaktige ratingen til Kaasen er 2.389. Skal man bli internasjonal mester (IM) er grensen 2.450. For å bli Stormester (GM) må man nå 2.600 i rating.

Ikke opptatt av rating

Agdestein mener det ikke finnes en spesiell oppskrift for å ta nye steg i sjakk-sporten.

– Tor Fredrik må gjøre det som er rett for ham, og det vet han best selv. Det handler om å beholde entusiasmen. Fortsett å leke med sjakken, og ikke vær så opptatt av ratingen, oppfordre Agdestein.

I skrivende stund er Tor Fredrik på skolen og ikke tilgjengelig for kommentar.

– Det er jo tidlig å få en FM-tittel som 14-åring. Jeg opplever ham som stolt over det, sier pappa Einar Kaasen.

– Først og fremst er det artig at han har noe han liker veldig godt og at han får betalt for innsatsen. Dette er ikke noe som kommer «rekende på ei fjøl», legger han til.

Jobbet hardt

Han beskriver sønnen som veldig fokusert.

– Gjør du en liten feil, er de over deg med en gang. Du må være ganske sterk i hodet ditt. Tor Fredrik har jobbet for dette og hatt litt motgang også. Det er veldig artig at han får betalt for hardt arbeid, sier Einar Kaasen.