LUNHEIM: Jeg kom nettopp hjem fra Amsterdam, og mens jeg var der, spiste jeg meg rundt på en rekke av byens restauranter. Og for å være helt ærlig; det hollandske kjøkkenet hadde ikke mye å melde sammenlignet med de store.

Dog var det et par retter som har satt seg fast i minnet – ikke minst gjelder dette mat fra havet. Maatjes-sild, reker, ål og kveite – for å nevne noe.

Men det som falt aller mest i smak, var suppene de serverte.

Varmende, smaksrike og mettende – og i stand til å holde deg gående i kalde høst- og vinterdager.

De to jeg likte aller best skal vi lage i dag – en bønnesuppe med grønnsaker og pølser, samt en sennepssuppe med purre og bacon.

Mosterdsoep

1 purre

3 ss grov sennep

150 g bacon

7 dl kyllingkraft

3 ss smør

3 ss hvetemel

Salt og pepper

SMAKSRIKT: Det er få, men smaksrike ingredienser i «nasjonalsuppen» mosterdsoep – purre, bacon og – ikke minst – grov sennep.

Vask og skjær det hvite (og lysegrønne) på purren i tynne skiver. Fres disse i smør til de er helt myke. Da strør du over melet og rører godt rundt.

Fres i ytterligere noen minutter før du begynner å spe på med kraft – litt om gangen mens du passer på slik at det ikke klumper seg.

Når du har rørt inn all kraften, rører du inn sennepen og krydrer med salt og pepper. La det trekke i 5-10 minutter mens du steker bacon som du har kuttet i små terninger.

GROVT: Det skal smake skikkelig kraftig av sennep i Mosterdsoep. Til en liter suppe bruker man 2-3 spiseskjeer grov, sterk sennep.

Topp suppen med stekt bacon.

Bruine bonensoep

300 g kokte brune bønner

1 gulrot

3 poteter

1/2 purre

1/2 løk

150 g sellerirot

3-4 små tomater

200 g grov røkt kjøttpølse

1 l kjøttkraft

Salt og pepper

SYMFONI: I bruine bonensoep bruker vi alt fra løk og selleri til røkt, grov pølse, og selvfølgelig massevis av bønner.

Hakk poteter, selleri, gulrot og løk i terninger. Strimle det grønne på purreløken tynt – og fres alt sammen i litt smør eller olje. Legg i skiver av pølse (i Holland bruker man «rookworst» – vi kan bruke Vossa-korv) og rør rundt litt før du sper med kraft.

FARGERIKT: Grønnsaker og "rookvoerst" freses lett før det hele blandes med moste bønner og kraft.

Mos 2/3 av de kokte bønnene og rør inn i suppen – som du lar koke til grønnsakene er myke. Rør godt slik at suppen ikke svir seg.

Hell på resten av bønnene, la disse koke til de er varme – og server suppen sammen med noe grønt pynt. Nederlenderne er glade i selleriblader, men det passer også godt med persille på toppen.

I glassene: en nederlandsk eller belgisk dobbel-blond øl.

Eet smakelijk!