– Vi vil med dette protestere mot det planlagte bygget i Vestregata 20–22. Hovedsakelig mener vi bygget er altfor stort, skriver Norkirken i sin innsigelse til planene.

Skyggelegges

Norkirken holder til i og eier Vestregata 24, et av Tromsøs eldste og største trebygg som er bevaringsverdig. Innsigelsen kommer i forbindelse med at reguleringsplanen for tomta på sørsiden er ute til offentlig ettersyn. Her planlegger JM Hansen Eiendom å bygge 40 leiligheter og ei blokk i ni etasjer.

Menigheten reagerer også på at høyhuset vil rage høyere enn Sentrum terrasse og at høyden på Sentrum terrasse brukes som et argument for at det kan bygges flere høye bygg i området. De mener planen får følger for leiligheten de har i Vestregata 24.

– Helt konkret vil nybygget også skygge totalt for leiligheten som blir liggende inntil. Det vil være en kraftig forringelse av verdien på leiligheten og nytten av verandaen på vestsiden, med tanke på sol og innsyn.

Kongeparken «innmurt»

Ifølge planforslaget skal nybygget tilpasse seg eldre og lavere bebyggelse i form av nedtrapping. Effekten av det mener Norkirken er lik null, og at hovedinntrykket vil være «et altfor stort bygg».

– Hvis et slikt bygg er akseptabelt, må man jo undre seg på hvor stort eventuelt kommende bygg i denne må være før det anses som ikke akseptabelt, heter det i innsigelsen.

Norkirken frykter at boligprosjektet vil føre til at Kongeparken bygges inne og at siktlinjene mot sundet blir borte.

– Hovedinntrykket vil være at Kongeparken er «innmurt», da nybygget vil tette det siste hullet i horisonten, som nå er mellom Sentrum terrasse og Heracleum.

Maksimal høyde

Styret i borettslaget Parkgata 14 er også kritiske dersom det tillates bygg i denne høyden, og reagerer på skyggelegging av Kongeparken.

– Vi skjønner at profitten ligger i de øverste etasjene, men byggets høyde vil skape presedens for andre byggeprosjekter i området. Det må fastsettes en grense for maksimal høyde på nye bygg i sentrum. Lekeplassen i Kongeparken vil bli belemret med solskygge store deler av dagen hver høst og vår. Det nytter lite med en flott park om bruken av den avtar på grunn av redusert trivsel. Utbygging på bekostning av det etablerte gagner ikke miljøet, Troms by blir mindre trivelig, konkluderer borettslaget.

Som forventet

En nabo i Skolegata reagerer også på høyden, og ber om at den senkes med to etasjer mot Parkgata. Hun viser til Sentrum terrasse som allerede har ødelagt mye av utsikten fra Kongeparken og at et nybygg i ni etasjer vil forverre situasjonen.

– Vi mister en del av byens sjel ved å stjele mer utsikt fra Kongeparken. Det er ingen grunn til at utbygging av Vestregata 20–22 skal måtte medføre ny kvalitetsforringelse av parken, heter det blant annet i merknaden.

– Vi hadde forventet nabomerknader, det kommer alltid på slike prosjekter, uttalte daglig leder Andreas Arild i JM Hansen Eiendom AS da iTromsø omtalte kritiske merknader fra blant annet Fortidsminneforeningen og Gyllenborg og Prestvannet bydelsråd.