Rekordlav arbeidsledighet og god økning i eksportveksten er svært godt nytt for landsdelen. Eksportveksten ligger ifølge Sparebanken langt over utviklingen i resten av landet.

Vekstmuligheter

– Vekstmuligheter i nord har aldri vært større. Både nasjonale og internasjonale aktører har rettet blikket nordover, sier konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebanken Nord-Norge i en pressemelding.

I formiddag presenterte konsernsjefen barometeret i Alta, og understreket at veksten i landsdelen har vært ett prosentpoeng høyere enn resten av landet hvert år fra 2008 til 2013.

– Dette bekrefter at Nord-Norge er en nasjonal vekstmotor. Bildet av landsdelen som er en subsidiert utkant kan vi legge bort for godt, sier Janson.

Eldrebølgen

Janson trekker også frem utfordringene i landsdelen framover.

– Befolkningsgrunnlaget synker i nord og vi blir stadig eldre. Skal vi snu trenden må vi i næringslivet prestere bedre og skape attraktive arbeidsplasser, kommunene må bli bedre på tilrettelegging og fylkene må løfte seg på utdanningsfronten. Skal vi lykkes må vi ikke bare se mulighetene, men også evne å gripe dem, sier han.