Rådhuset: – Sametingets plikt til å delta i planleggingen innebærer en rett etter loven til å kunne reise innsigelse til arealplaner og å bringe regionale planer inn for departementet dersom saker av vesentlig betydning for samisk kultur eller næringsutøvelse ikke er tilstrekkelig ivaretatt.

Tilpassing

Det skriver Sametinget i sitt innspill til planarbeidet. Arctic Center varslet tidligere i høst start for arbeidet med omregulering av den allerede vedtatte reguleringsplanen. Bakgrunnen for omreguleringen er å tilpasse reguleringen til de nye forutsetningene og mulighetene for skianlegget.

– Vi må flytte litt på skikafé, parkering og start for skiheisene på grunn av et vannmagasin, sa daglig leder Erik Joachimsen i Arctic center til iTromsø i september.

– Tiltaket ser ut til å være av en slik karakter og størrelse at det vil få negative konsekvenser for reindrifta i området. Vi forutsetter derfor at dette temaet blir behørig utredet i forbindelse planprosessen, skriver sametinget.

Sommerboplass

De mener den varslede omreguleringen er vesentlig og derfor medføre en konsekvensutredning. Begrunnelsen er at tiltaket er i direkte konflikt med flere felt med automatisk fredede samiske kulturminner.

– Kulturminnefeltene tilhører kulturmiljøet som strekker seg fra Finnheia til Straumsdalen. Kulturmiljøet utgjør sommerboplassen som eksisterte her fram til 1919.

Sametinget mener nyregulering av hyttefeltet og kommersielle arealer tilknyttet Arctic center må ses i sammenheng som én reguleringsplan, og derfor behandles samlet.

– Uavhengig av dette mener Sametinget at nyreguleringen må behandles etter «Forskrift om konsekvensutredning for planer etter Plan- og bygningsloven». Sametinget varsler innsigelse til planen dersom dette ikke blir tatt til følge, konkluderer Sametinget.

Er vurdert

Ifølge reguleringssjef Erik Eidesen er varsel om innsigelse en del av planprosessen. Spørsmålet om en eventuell konsekvensutredning er noe som vil bli vurdert.

– Det er en av tingene vi må sjekke i forbindelse med arbeidet vi er inne i. Det som er klart er at kommunestyret har vedtatt at det skal være alpinsenter, i en plan som er rettskraftig. Forholdet til reindriften er allerede vurdert i denne, men dersom omreguleringen eller nyreguleringen kommer i konflikt med reindriften, må vi se på det en gang til, sier Eidesen.

Tomtesalg neste år

Ifølge Erik Joachimsen har Arctic center skriftlig avtale med reineier Per Lars Kitty om utbetaling av en engangserstatning på 1,2 millioner kroner i forbindelse med oppstart for første byggetrinn.

– Vi håper hyttefeltet og omreguleringen av bunnstasjonen er ferdigregulert i løpet av neste år. Da vil vi kunne begynne salget av hyttetomter for hytter og leiligheter til private og næringsformål, sier Joachimsen.