I forrige uke laget vi supper fra Nederland – denne uka blir det kraftigere kost på tallerkenen.

Stamppot – eller «mos-gryte» er en av de skikkelige nasjonalrettene i Nederland, nesten like populært der i gården som fårikål her hos oss.

Potetmos med forskjellige typer grønnsaker og krydder – servert med et skikkelig stykke flesk eller noen kraftige pølser har varmet mang en hollender opp gjennom årene.

Det er bokstavelig talt kraftkost som gjør deg i stand til å ro over Nordsjøen.

Når det kommer til tradisjonsmat så finnes det selvfølgelig like mange oppskrifter som det finnes bestemødre – og vi skal følge en oppskrift jeg fikk hos en av kokkene på restaurant «Haesje Claas» i Amsterdam, og vi bruker grønnkål, løk og gulrøtter i mosen.

Vi serverer stamppoten med Vossakorv og en skive salt flesk.

LES OGSÅ: Lekker lammelever (for abonnenter)

Stamppot

400 g melne poteter

150 g gulrøtter

1/2 gul løk

200 g grønnkål

25 g smør

2 dl matfløte

2 ss sennep

(2 ss kraftig oksebuljong)

Salt og pepper

GRØNNSAKER: Det er typiske høst- og vintergrønnsaker som brukes til stamppot – grønnkål, poteter, løk og gulrøtter.

Skrell potetene og gulrøttene, del dem i små biter og kok disse møre. Sett til siden.

Fjern stilkene fra grønnkålen – de er svært trevlete og det føles som å tygge på en blyant om du får dem i munnen ... Hakk bladene på grønnkålen, hakk løken og fres alt sammen i en stekepanne med litt smør. Når kålen er mør og løken har fått litt farge – sett til siden.

Knus poteter og gulrøtter med en «stamper» og bland inn smør, fløte og sennep (og ev. oksekraft). Visp moset slik at det blir luftig – og bland inn grønnkålen, salt og pepper.

GRØNT: Grønnkål kan ikke kun brukes til å lage hipster-smoothies – det gir god smak til den nederlandske stamppot.

Worst en varkensvlees

300 g salt urøkt sideflesk

300 g røkt grov pølse

Smør

STEKES: Godt sideflesk og røkte pølser stekes. Pass på slik at du får godt flesk. Pølsene på bildet er god Vossakorv.

Se til at du får tak i ordentlig sideflesk. Det skal ikke være bacon, da blir røyksmaken for kraftig. Det lønner seg faktisk å gå til en slakter for å få kjøtt av bedre kvalitet som ikke er fullt av vann.

Skjær skiver på cirka 1/2 cm og stek disse på middels varme i litt smør.

Jeg bruker Vossakorv til denne retten – egentlig skal det være hollandsk «rookworst». Er du i Nederland koker du pølsa, i flamske Belgia steker du den – noe jeg også velger å gjøre.

Når flesk og pølser er stekte, legger du en real klatt stamppot i en dyp tallerken og plasserer pølse og flesk på toppen.

Det er vanlig å lage en liten «vulkan» i moset der du heller stekefett eller saus, men det hopper jeg over.

Til denne retten drakk jeg en såkalt «dobbel blond» øl, men annen kraftig øl vil også passe.

Eet smakelijk!