Advokat Thorbjørn Riise Haagensen representerer tromsømannen som har engasjert seg i saken på vegne av alle brukerne av det som på folkemunne kalles Mostad bru. Haagensen karakteriserer forfallet som betydelig.

Plasserer ansvaret

– I et brev som kommunen ennå ikke har besvart, plasserer jeg ansvaret for vedlikehold hos det offentlige. Jeg fremsetter også en innsynsbegjæring i de dokumentene som måtte foreligge. Det innebærer at kommunen må gå i sine arkiver og finne aktuell korrespondanse fra planleggingen og byggetiden.

Ønsker dialog

Tromsøadvokaten understreker at han ikke bare søker rettslige spor, men ønsker også dialog i saken.

– Når kommunen kategorisk avviser ethvert ansvar, setter de seg selv i en vanskelig situasjon. De fem husstandene har blant annet septikanlegg som skal tømmes og vedlikeholdes. Det er et kommunalt ansvar.

Videre bruk

Thorbjørn Riise Haagensen mener det er uvisst hvor lenge brua er kjørbar.

– Det er uomtvistelig at kommunen bygde brua en gang for over 50 år siden. Det er også klart at kommunen rundt årtusenskiftet bestilte en tilstandsrapport for å få kartlagt vedlikeholdsbehovet.

– Når det offentlige i dag fraskriver seg ansvaret, bør de i det minste fortelle beboerne hvem de mener er eier av den omstridde brua, sier advokaten.

Flere fremstøt

Trond Håvard Varvik har kjempet sin kamp i mange år og har gjort flere fremstøt mot kommunen.

– Da tilstandsrapporten forelå i 1999, ble kostnadene satt til rundt 350.000 kroner. I den samme rapporten ble de også lagt ved tegninger som viste hvordan vedlikeholdet skulle utføres.

– Både naboene og jeg er bekymret og lurer på hvor lenge brua vil tåle folk og biler. Må den stenges, er vi utesteng fra omverden, sier Varvik.

innsyn: Advokat Thorbjørn Riise Haagensen har engasjert seg i brustriden i Lavangsdalen. Nå ber han kommunen om en forklaring på deres steile holdning i saken. Foto: John Strandmo Foto: John Strandmo