Ap, SV og Rødt har fremmet et privat forslag til neste formannskap om å stanse alle nye utlysninger av tjenestekonsesjoner i hjemmetjenesten. Tjenestekonsesjonene lar private helsetilbydere tilby deres tjenester for kommunen, slik at brukerne får en valgmulighet mellom offentlig og privat hjemmetjenestetilbud.

Trude Wester er direktør for Privat Omsorg Nord, et av to selskap som allerede har inngått en slik avtale med kommunen.

– Jeg synes det er trist de ikke ønsker å velge mellom tjenester, og jeg forstår ikke begrunnelsen deres. I dag får man velge fastlege, sykehus, tannlege, men man skal ikke få velge selv når man er syk hjemme og trenger hjelp. Jeg blir helt matt av retorikken om «velferdsprofitører», sier Wester.

Savner kontakt

Hun er ikke overrasket over posisjonens forslag, men hun er overrasket over at de ikke har tatt kontakt før forslaget ble lagt fram.

– Jeg skulle ønske de tok kontakt med oss før de legger fram et slikt forslag. Vi har et svært lavt sykefravær og vi ha nok en del å lære bort, men politikerne tar ikke kontakt. Forslaget som legges fram nå er fremlagt av ideologiske grunner, sier en tydelig oppgitt Wester.

Privat Omsorg har en kontrakt med Tromsø kommune fram til 2019. Men så er det stopp.

– I dag er det 50 personer som bruker oss gjennom avtalen vi har med kommunen. Det er ingen som har valgt oss vekk etter de har begynt å bruke oss, fordi de er fornøyd.

Wester forteller at de fakturerer kommunen for rundt 400.000 kroner i måneden for tjenestene.

Overlever

Selv om Privat Helse Omsorg ikke skulle fått en ny avtale med Tromsø kommune i 2019 vil selskapet klare seg.

– Vi har bygd opp et godt renomme, og mange kjøper tjenester hos oss direkte. Vi merker at det er mer betalingsvilje hos folk enn tidligere. Denne avtalen med kommunen er ikke avgjørende for oss, men det er vi skulle ønske vi kunne fortsatt med det, for vi får gode tilbakemeldinger og har et godt forhold til kommunen for øvrig og administrasjonen.

Nå er det stopp

Gunhild Johansen (SV) mener ingen burde bli overrasket over forslaget de har lagt fram.

– Vi har sagt vi skal stoppe privatiseringen i kommunen, og vi vil ikke ha flere private aktører inn i helsesektoren. Men vi skal ikke si opp de avtalene kommune har inngått, de vil vare til de går ut i 2019. Det er kommunens ansvar å levere disse tjenestene.

– Mener du at Privat Omsorg Nord er et positivt tilskudd til Tromsø kommune?

Nei, jeg mener det er problem at vi har privatisert deler av hjemmetjenesten. Det handler ikke om at de ikke gjør en god jobb. Jeg mener de ansatte hos Trude Wester gjør en utmerket jobb, det er ikke dette handler om, men kommunen kan rett og slett gjøre en like god jobb selv.

– Det mener åpenbart ikke de som i dag velger private tjenester, og burde ikke de fortsatt ha mulighet til å velge om de vil ha privat eller offentlig omsorg?

– Nei, det burde de ikke. Kommunen leverer like gode tjenester, og det er mange av de samme ansatte hos kommunen og hos Wester. Jeg vet ikke hvorfor noen brukere velger privat, for de får akkurat det samme. Det kan godt være de velger privat av ideologiske årskaker, og at de tror de får noe annerledes. Men det gjør de ikke.

Mer arbeid

Johansen mener også at private tilbydere betyr mer arbeid for kommunen.

– Jo flere private aktører vi har, jo mer arbeid blir det for kommunen. At Trude Wester blir skuffet for at hun ikke får flere konkurrenter skjønner jeg ikke, og det vil jeg egentlig ikke ta stilling til.

– Privat er bedre

Wester kjøper ikke argumentene til Johansen.

– Vi har nesten ingen klager, og lavt sykefravær, mens kommunen har høyt sykefravær og får langt flere klager. Jeg er uenig med Johansen, og mener det åpenbart er en forskjell på privat og offentlig omsorg, og folk velger privat fordi det er bedre. Det handler blant annet om ledelse, intern organisering, struktur og måten folk blir møtt på.

– I mitt hode er det en selvfølgelighet at våre tjenester er bedre enn kommunen, ettersom ingen av våre brukere velger oss bort, sier Privat Helse Nord direktøren.

SKUFFET: Trude Wester er skuffet over at ikke kommunen har tatt kontakt med private aktører før de stopper alle nye utlysninger av tjenestekonsesjoner i hjemmetjenesten. Foto: Hans Viktor Øye Foto: Hans Viktor Øye