Grunnet det kalde og røffe klimaet i nord, betaler i dag ikke privatpersoner i Nord-Norge moms på strøm. Nå har skattedirektoratet bestemt at en gruppe privatpersoner i nord likevel skal betale moms. Nemlig studenter som bor på studentbolig.

– Studentsamskipnaden har i likhet med privatpersoner ikke betalt moms på strøm, men i sommer ombestemte plutselig skattedirektoratet seg, og vi må betale moms på strøm. Dette innebærer tre millioner kroner i ekstra utgifter for studentene ved UiT. Foreløpig har Samskipnaden tatt den regninga, men om vi ikke får momsfritak, så blir vi nødt til å øke leia til hver studentbolig med 1000 kroner i året, eller omkring en 100 lapp i måneden fra neste høst, sier Johannes Utvåg som er student og styreleder Samskipnaden.

– Dårlige stemning

Han forteller at de ennå ikke har informert studentene, ettersom de har trodd det skulle ordne seg med departementet. Men så langt har de ikke fått noe klart svar.

– Det var relativet dårlig stemning når de første regningene kom i sommer. Men vi er glade og naive nordlendinger, så vi tenkte at de måtte være noe feil. Da regningene bare fortsatt å komme, så vi har jo bare måtte betale, selv om vi ennå lever i et håp om at vi skal slippe momsen. Særlig siden vi ikke har fått noen annen informasjon fra sentralt hold, kun regninger i posten.

Samskipnaden har ennå ikke fått noe svar fra finansdepartementet på årsaken til den plutselige ekstraregninga

– Vi lurer på om dette er en politisk beslutning, eller om det er noe noen byråkrater har funnet på. Vi har i hvert fall ikke fått noe klart svar ennå, og det er jo valgår snart, så vi håper noen i finansdepartementet kan fikse dette.

– Urettferdig

Marte Seland er leder av studentparlamentet, og bor selv i studentbolig og vil nå måtte betalte for moms på strømmen hun bruker

– Det er urettferdig! Folk som er i fast jobb og eier eller leier sin egen bolig slipper unna momsen, men studentene, kanskje en gruppene med minst å rutte med, vil måtte betale for moms.

Hun synes det er positivt Samskipnaden har tatt regninga så langt.

– Men det betyr at det er tre millioner mindre til studentvelferd, og mindre penger til å bygge nye studentboliger.

Paradoksalt

Utvåg vil helst at studentene skal slippe regninga.

– Det hjelper ikke å gi studenter mer i stipend eller lån hvis du samtidig sier «og forresten, dere må betale 100 kroner ekstra i husleie». Så min beskjed til regjeringen er at dette er forbanna urettferdig. Skal de fjerne momsfritaket, så kan de ikke kun gjøre det for studenter. Det er bare forbanna urettferdig, smeller han.

iTromsø har ikke lykkes å komme i kontakt med noen i politisk ledelse i Finansdepartementet. Kommunikasjonsavdelingen i departementet opplyser om at saken nå er til behandling i Finansdepartementet, som vurderer Skatteetatens fortolkning av regelverket. De vil ikke gi noen kommentar til saken før den er ferdigbehandlet.