I administrasjonssjefens forslag til kommunebudsjett, er det foreslått å utsette bygging av omsorgsboliger og avlastningsboliger for psykisk utviklingshemmede, samt boliger for rusmisbrukere.

– De utviklingshemmede og deres familier er nok en gang taperne i kommunebudsjettet. En gang må det være stopp. I Tromsø er det mange voksne utviklingshemmede som har bodd hos sine foreldre i opp til 40 år. Det er et alvorlig omsorgsansvar på foreldrene. Nå er det altfor mange år siden de har hatt et verdig tilbud, og derfor må vi nå få på plass omsorgsboliger.

Utsatt

Årsaken til utsettelsene av en rekke kommunale prosjekt er ifølge administrasjonssjef Britt Elin Steinveg at det er manglende kvalitetssikring for prosjektene. Det fører til at de ender opp med å bli langt dyrere enn budsjettert. Derfor vil hun nå kvalitetssikre prosjektene ytterligere før man starter byggeprosessen. Kanestrøm mener likevel dette ikke burde gå ut over utsatte grupper.

– Det ser ut som om det ikke er god nok kvalitetssikring i de fleste prosjekter i kommunen. Men boliger for rus og psykiatri er felt hvor det er enorme behov i Tromsø kommune, og prosjektene har ligget inne i økonomiplanen ei god stund, så nå må de bygges. Hvis ikke lempes ansvaret over på de pårørende, og nå må kommunen ta sin del av ansvaret, sier Kanestrøm.

– Uverdig

At Tromsøbadet blir prioritert provoserer Frp-politikeren.

– Jeg får en vond smak i munnen når rus- og psykiatriprosjekter utsettes mens vi bygger et badeland til 800 millioner kroner. Det er uverdige prioriteringer, og det gjør meg alvorlig bekymret.

Han forteller at selv om Frp har stemt for Tromsøbadet tidligere, forslo de i budsjettforhandlingene i fjor å legge prosjektet på is.

– Det forundrer meg ikke om prosjektet blir å koste mer enn en milliard kroner. Jeg frykter at vi ikke har sett siste budsjettsprekk for Tromsøbadet, og som vi ser så går det direkte ut over omsorgsboliger i kommunen.