– Vi skal på audition hos kulturministeren for å presentere hva Tromsø kan tilby nasjonen Norge på kreativ næring. Vi skal bruke resten av mandagen til å forberede oss og finne den beste måten å presentere oss på, sier ordfører Kristin Røymo (Ap).

11 stillinger

Både kommunen og Troms fylkeskommune står bak initiativet overfor kulturministeren. Tromsø er en av seks byer som skal gjøre seg lekre for kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Bakgrunnen er forslag til statsbudsjett for 2017 hvor Kulturdepartementet foreslår at deler av Norsk kulturråds virksomhet flyttes ut av Oslo. Det nye kontoret, som har fått navnet «Kreativt Norge», vil få 11 stillinger og et driftsbudsjett på syv millioner kroner.

«Kreativt Norge» skal forvalte 10 millioner kroner til regional bransjeutvikling og 7,5 millioner kroner til tiltak innen kreativ næring. Kontoret får ansvaret for Statens kunstnerstipend og Fond for lyd og bilde, og for å drive markedsarbeid i forbindelse med kunstproduksjoner og styrke kunst som kreativ næring.

Gode kort

– Vi har et sterkt budskap og det er at vi har et helt unikt utgangspunkt med erfaring fra å jobbe med kreative næringer. Det er ingen andre som kan vise til så systematisk jobbing innen kreative næringer, med samarbeid mellom det offentlige virkemiddelapparatet, Troms fylkeskommune og Innovasjon Norge, Kulturnæringsstiftelsen og Tromsø kommune, samarbeid mellom de kreative næringene, annet næringsliv og offentlige virksomheter, sier Røymo.

LES OGSÅ: Sigrid (15) kapret ordførerstolen

Hun viser til tall fra 2014 som dokumenterer at verdiskapningen innen de kreative næringene i Troms var på 731 millioner kroner og førte til en sysselsetting på nesten 2.000 personer i fylket. Mye av suksessen tilskriver Introfondet, som ble videreført i Innovasjon Norge.

– Det har gitt oss kompetanse Norge har hatt godt av.

Berømmer

Vestlandet var i utgangspunktet utpekt som region for «Kreativt Norge» som følge av oljenedturen. Nå er også Tromsø, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Drammen og Trondheim, i tillegg til Oslo hvor Norsk kulturråd allerede er etablert, aktuelle byer. Røymo er glad for at Tromsø får denne muligheten.

– Det er spennende for oss å være med på en sånn runde, om enn litt nervepirrende. Det vil styrke Tromsø å få et sånt kontor hit. Jeg vil berømme regjeringen for at de er opptatt av å se utenfor hovedstaden. Vi kjefter og klager på sentralisering, men min oppfatning er at man ser etter aktører utenfor Oslo, sier Kristin Røymo.