Da den legendariske ishavsskipperen Halfdan Jakobsen døde gikk hele hans formue inn i legatet «Margit og Halfdan Jakobsens legat til Kreftens bekjempelse». Kreftforeningen styrer tildelingene og har i år tildelt 3,2 millioner kroner til Eiliv Lund og Institutt for samfunnsmedisin ved UiT.

– Dette er en «once in a lifetime» tildeling. Jeg har skrevet over 150 søknader, så det å få 3,2 millioner fallende i fanget på denne måten, er en veldig gledelig overraskelse, sier Lund under overrekkelsen.

– Frie midler

Lund har tidligere mottatt Kong Olav Vs Kreftforskningspris samt mottatt pengestøtte fra Det Europeiske Forskningsråd for sitt arbeid med forskning på spesielt brystkreft. Likevel henger dette legatet høyt.

– Dette er frie midler og de pengene vi forskere er mest takknemlige for. De står vi fritt til å bruke slik vi selv anser som mest hensiktsmessig, og det kommer godt med, sier Lund.

Reddet liv

Halfdan Jakobsen (født 1912) var fra Balsnes. Han er kjent som fangstmann, for sine mange ekspedisjoner til Svalbard og Grønland, dramatiske redningsaksjoner, og ikke minst som sin donering og pengestøtte til bevaringen av ishavsskuta «Polstjerna», som han selv fikk bygd i 1948.

– Det er flere koblinger her mellom kreftforskning og ishavsekspidisjoner. Jeg pleier ofte å sammenligne arbeidet vårt med Nansens poleksipisjon. Vi leter etter noe som ingen vet noe om, selv om det er mange som tror de har svaret, uten å ha vært der eller sett det selv. Både vi og Jakobsen jobber med å redde menneskeliv, forteller Lund.

Til Margit Jakobsen

Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, mente denne tildelingen kan man spesielt se i lys med historien til Margit Jakobsen.

– Dette kan man også se på som en hyllest til Margit. Hun var igjen når Halfdan dro til sjøs, og var det man kan kalle for en ordentlig nordnorsk kjerring. Det mener jeg som et kompliment. Hun døde av kreft, og nå skal pengene som ble igjen etter henne går til å forske mer på kvinner og kreft, sier Ryel.

DELTE HISTORIEN: Håkon Elvenes var til stede som representant for familien Jakobsen og delte historien om den legendarisk ishavsskipperen. Foto: Rikke Lange