– Vi er kjempefornøyde. Det blir veldig bra for tjenesten å få en eldrepsykolog. Det blir spennende fordi det er en ny tjeneste vi skal utvikle, sier Margrethe Kristiansen, etatsleder for sykehjem i Tromsø kommune.

I starten av august skrev iTromsø at samtlige søkere for andre gang på rad hadde takket nei til å bli kommunens første eldrepsykolog. Etatslederen måtte dermed gå videre med søkerlisten og en ny runde med intervju. Nå har kommunen funnet en kandidat som tiltrer den nyopprettede stillingen i januar til neste år.

Fornøyd

– Det var nok med to runder med søkere, og hun vi har ansatt hadde søkt på stillingen på runde nummer to, sier Kristiansen.

Jobben er en toårig prosjektstilling som er rettet mot alle sykehjem i Tromsø. Eldrepsykologen vil ha kontor på Kvaløysletta sykehjem, opplyser etatslederen.

– I prosjektperioden er stillingen rettet mot eldres psykiske helse på sykehjem. Det er et tilbud vi ikke har hatt tidligere og er dermed er nytt lavterskeltilbud i sykehjemmene i Tromsø, sier hun.

– Hvorfor har det tatt så lang tid?

– Det er et godt spørsmål. Det er nok fordi det ikke er så mange eldrepsykologer nasjonalt, noe som kanskje gjør det til en litt uvant stilling. Det er mange psykologer som er rettet mot yngre mennesker, men ikke så mange som jobber med eldre, sier Kristiansen.

Går fra jobb i PPT

Det er Line Elisabeth Solbakken som i januar tiltrer stillingen som kommunens første psykolog for eldre. 33-åringen fra Alta har bodd i Tromsø siden 2003. Hun har studert psykologi ved UiT–Norges arktiske universitet og går nå fra en jobb i pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) i Tromsø kommune.

– Jeg gleder meg veldig til å starte opp. Det blir spennende å være med og utvikle et nytt tilbud for en gruppe som ofte ikke har vært prioritert. Det er tøft at Tromsø kommune velger å ansette en eldrepsykolog og velger å gi et slikt tilbud til eldre ved sykehjemmene.

LES OGSÅ: Måtte utlyse psykologstilling to ganger: – Vi var ekstremt uheldig

Solbakken har i jobben i PPT arbeidet med familie og barn og unge.

– Det blir litt annerledes å skulle jobbe med eldre, men det er spennende å prøve noe nytt. Det er et område hvor det ikke har vært så mye forskning, og man vet ikke så mye om eldres psykiske helse. Slik sett er det upløyd mark, sier hun.